Discipliniranje političnih sopotnikov

Janez Janša NSi vedno pripravi do poslušnosti

Luka Tetičkovič
25. 1. 2022, 11.35
Posodobljeno: 25. 1. 2022, 11.55
Deli članek:

Politika je umetnost kompromisa, pravijo. Je pa tudi umetnost prefinjene prisile, ki jo je v slovenski karakter še najbolj zapisal Janez Drnovšek. »Težko mu je bilo reči ne,« ga je pred leti opisal Dimitrij Rupel. Za predsednika vlade Janeza Janšo bi težko trdili kaj podobnega.

Bobo / STA
S preveč palice in le malo korenčka Janša od sebe odganja svoje koalicijske partnerje ali pa ti razpadejo. Zvesta mu lahko ostaja le NSi.

Drnovšek je bil znan po blagem jeziku in mehkem discipliniranju svojih klientov – ko si se izneveril, te je dal poklicati v pisarno in te pustil čakati v preddverju. Po nekaj urah ti je tajnica dejala, da predsednik nima časa. Predsednik vlade Janez Janša uveljavlja trši pristop. Iz kuloarjev stranke SDS slišimo, da te prav tako pokliče k sebi in ti da jasno vedeti, kaj od tebe pričakuje, medtem pa se nazorno igra z nožem za odpiranje kuvert.

Ob tem je javno znano, da svoje poslance disciplinira z jedrsko opcijo – s stranko SDS morajo skleniti pogodbo, da bodo v primeru odpadništva vrnili denar, ki ga je stranka vložila v njihovo volilno kampanjo. Poslanska skupina SDS velja za najbolj homogeno v slovenskem parlamentu. Pri koalicijskih partnerjih pa takšne metode delujejo le pogojno, kar lahko opazujemo pri vse več odpadnikih iz njegove koalicije. 

Discipliniranje Gantarja smo spremljali javno

Nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja (Desus) je Janša discipliniral kar javno. Ko je stranka Desus uradno izstopila iz koalicije in so se med njima pojavila nesoglasja, kako se spopasti z epidemijo novega koronavirusa, je Janša tvitnil izsek iz statuta stranke Desus, v katerem piše, da mora minister v primeru izstopa stranke iz koalicije odstopiti. V nasprotnem mu preneha članstvo v stranki. »Težko je sodelovati z nekom, ki se niti lastnega statuta ne drži,« je komentiral Janša. Gantar je čez nekaj dni odstopil.

NSi je morala v izključevanje Levice

Če je Matej Tonin, predsednik NSi, še pred dvema mesecema na glas razmišljal o skupnih točkah sodelovanja z Levico z besedami, da »mi nikogar ne izključujemo, so pa stranke, s katerimi smo si bližje in s katerimi ne«. Ob tem je namigoval, da nihče ne ve, kakšen bo volilni rezultat po 24. aprilu. »Morda bo prišel trenutek, ko bosta morali NSi in Levica iskati točke, kjer lahko sodelujemo,« je bil jasen Tonin.

Pred zadnjim koalicijskim vrhom na Brdu pri Kranju je Tonin povsem obrnil ploščo in na posvetu NSi dejal, da je pripravljen za dialog z vsemi strankami, razen z Levico, ki »pelje nazaj v socializem« in je »v nasprotju s slovensko ustavo«.

NSi pri Vizjaku ni pritisnila na tipko

Ob interpelaciji zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, ki je javnost razburil v aferi »glupi davki«, so v NSi napovedovali, da mu bodo odrekli podporo. Ko jim je Janša dal jasno vedeti, da podpora interpelaciji pomeni kršitev koalicijske pogodbe, na tipko niso pritisnili. Vizjak je tako med vsemi interpeliranimi zbral najmanj glasov podpore – zgolj 29. Če NSi med interpelacijo ne bi bila vzdržana, bi ga to zagotovo stalo ministrskega mesta. 

Tudi Kustečeva se je izkazala za upogljivo

Jure Gašparič, državni sekretar na ministrstvu za šolstvo, je usodno napako naredil, ko je Janšo postavil na laž glede že usklajenega razpisa za vpis na fakultete. Ko ta ni bil pravočasno objavljen, je Janša trdil, da mu ga je ministrstvo poslalo prepozno, kar je Gašarič zanikal in ob tem podvomil o Janševih navedbah, da bo vlada potrebe na fakultetah prilagodila trgu dela. »Vsi, ki resno upravljamo državo, vemo, da nimamo podatkov o tem, kakšne bodo potrebe na trgu dela čez pet let.« 

Za tem naj bi Janša od Kustečeve zahteval, naj Gašpariča zamenja. Nadomestil ga je Mitja Slavinec.

Pri razrešitvi Zorčiča ni upal »blefirati«

Bobo
Janja Sluga in še dva glasova SMC sta odpadla po zaostreni retoriki.

Po večkratnem neuspešnem poskusu razrešitve predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča so nekateri predstavniki SDS napovedovali možnost, da bi v prihajajočem tednu o tem lahko odločali še tretjič in da bi Janša utegnil na to vezati zaupnico ter proste radikale med poslanci tako prisiliti v predčasne volitve in z njimi predčasen konec poslanskih mandatov.

Z nezaupnico sta poslance poskušala disciplinirati že Janez Drnovšek leta 2000 in Borut Pahor let 2011. Obema se stava ni izšla, zato je njuna vlada padla.

Poslanko Janjo Sluga odgnal z nič kaj taktno ofenzivo

Še kot vodja poslanske skupine SMC (danes se imenujejo Konkretno) je Janja Sluga duhove začela buriti ob nastopu v oddaji Studio City pred enim letom. Takrat naj bi Janša od Zdravka Počivalška zahteval, naj kot predsednik SMC poskrbi, da Sluga preneha solirati. Zapretili naj bi ji celo, da jo bodo vrgli iz stranke. 

Vendar se Janša ni ustavil, marca lani je retvital tvit, ki je namigoval, da bi si Sluga zaslužila dve, tri »okoli kepe«. V bran ji je stopil Počivalšek, ki je Janšo obtožil žaljivosti in škodljivosti za prihodnje odnose v koaliciji. Zaščitniška drža na koncu le ni bila dovolj, saj je Sluga nekaj tednov zatem izstopila iz SMC, pred nekaj tedni pa naj bi se pridružila političnemu projektu Roberta Goloba.