Prejšnji ponedeljek je bilo denimo potrjenih 8691 novih primerov okužbe, a primerjava s preteklimi dnevi in tedni trenutno zaradi ozkega grla, ki ga predstavljajo naše kapacitete za testiranje, in spremembe protokola za testiranje niso več mogoče. Največje število okuženih do danes smo sicer zabeležili v soboto, a so bili takrat dnevnemu izkupičku prišteti tudi vsi prispeli rezultati iz nemškega laboratorija, ki je za Slovenijo analiziral vzorce, vzete v dnevih pred tem. Pri NIJZ sicer ocenjujejo, da je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih kar 126.251 oseb.

Kot je že včeraj pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, pri sporočanju rezultatov vzorcev PCR-testov, ki jih Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) od prejšnje srede pošilja v tujino, prihaja do zamud. Rezultate PCR-testov sicer še vedno zagotavljajo v roku 48 ur.

Pa stanje v slovenskih bolnišnicah? Današnji podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da je bilo zjutraj hospitaliziranih 653 "covidnih" bolnikov (včeraj 636), od katerih jih je 130 potrebovalo intenzivno nego (včeraj 135). Na žalost je 10 bolnikov umrlo. Na tem mestu je treba poudariti, kar so v zadnjih dneh potrdili tudi pristojni, da namreč med "covidnimi" bolniki niso samo bolniki, ki so se v bolnišnici znašli zaradi covida-19, temveč je bila pri mnogih okužba potrjena povsem naključno, hospitalizirani pa so bili zaradi drugih zdravstvenih težav.