Omikron kroži med nami. Obvladujemo ga s testiranjem, na voljo pa je tudi nekaj zdravil. A najučinkovitejša je preventiva, je na današnji novinarski konferenci poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, »reševalec življenj pa cepljenje oziroma cepivo«.

Pri sporočanju rezultatov vzorcev PCR-testov, ki jih Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) od prejšnje srede pošilja v tujino, prihaja do zamud.

Število potrjenih primerov okužb se povečuje po vsem svetu, je pred njim poudarila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager. Pri nas se število potrjenih primerov močno povečuje v šolah, kjer s sistemom, ki je vzpostavljen, pripomorejo k temu, da pristojni jasno vedo, kjer se širjenje lahko nadaljuje in kje so tisti, ki so oboleli.

Delež tistih, ki še vedno ne vedo, kje so se okužili in s kom so bili v stiku, ostaja velik.

Čakš Jagrova je še opozorila, da učinkov širjenja omikrona na število covidnih bolnikov v bolnišnici še ni mogoče natančno napovedati.

Krajše obdobje izolacije

Posebni termini hitrega testiranja na okužbo s koronavirusom, z negativnim izvidom katerega je od danes po sedmih dneh mogoče prekiniti izolacijo, za ta namen niso predvideni.

Vindišar je še enkrat izpostavil, da se z današnjim dnem za večino okuženih s koronavirusom obdobje izolacije krajša z deset na sedem dni, a je ob tem poudaril, da naj se vsak posameznik, ki ima okužbe dihal, v času čakanja na odvzem brisa in sledeči izvid samoizolira. »Odstopanje od tega je v trenutnih razmerah popolnoma nedopustno,« je dejal državni sekretar.

Dotaknil se je tudi spremembe protokola za PCR-testiranje. Osebe, ki imajo znake respiratorne okužbe, so razdeljene v dve skupini: bolniki s kroničnimi boleznimi, imunsko pomanjkljivostjo, nosečnice in otroci sodijo v prvo. Ti o bolezni obvestijo izbranega osebnega zdravnika oziroma pediatra, ki jih naroči na PCR-testiranje. Vsi ostali morajo prej opraviti hitri antigenski test oziroma samotest. »V primeru, da je katerikoli od teh dveh testov negativen, oseba pa ima znake respiratorne okužbe, oseba ostane doma. Leta 2022 takšna oseba ne sme hoditi okrog, kajti njeno stanje še ni popolnoma pojasnjeno,« je še dejal Vindišar.