Umaknil soglasje

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z Janšo: "Včasih je enostavno čas za spremembe"

S.R./STA
24. 1. 2022, 12.20
Posodobljeno: 24. 1. 2022, 14.08
Deli članek:

Robert Golob je danes pojasnil, da je umaknil svoje soglasje za vodenje Gen-I in da v upravi Gen-I ne bo več sedel.

Bobo
Robert Golob gre "novi dogodivščini" naproti.

Robert Golob, ki v zadnjih tednih skrbi, da je slovensko politično morje še dodatno razburkano, njegove nadaljnje poteze pa z nestrpnostjo pričakujejo drugi politični akterji tako na levi kot na desni, je na današnji novinarski konferenci predstavil poslovne rezultate leta 2021 družbe Gen-I, kjer je še do nedavnega deloval kot predsednik uprave. Družbeniki se namreč doslej niso uspeli dogovoriti o novi upravi Gen-I, zato naj bi začasno vodstvo imenovalo sodišče. Po dveh predlogih bi družbo še naprej vodil Golob, po enem pa Martin Novšak, sicer generalni direktor Gen Energije.

Medtem ko v ozadju še vedno tečejo sodni postopki glede imenovanja začasne uprave družbe, ki je od sredine novembra brez poslovodstva, je Golob danes pojasnil, da je sam že sprejel odločitev in da je prejšnji teden "umaknil svoje soglasje za poslovodstvu." Sam tako v naslednji upravi družbe ne glede na odločitev sodišča ne bo več sedel. Dejal je sicer, da se zgolj zaradi tega, ker se je umaknil sam, napetosti okoli družbe ne bodo umirile, a da gre zdaj "novi veliki dogodivščini naproti. Včasih je enostavno čas za spremembe." 

Več bo znanega v sredo

Gen-I je v sicer letu 2021 posloval fantastično, rekordno, družba je ustvarila 3,4 milijarde evrov prihodkov in 71 milijonov evrov dobička, je izpostavil Golob, ki pa danes ni želel odgovarjati na vprašanja o svoji politični poti. Dejal je le, da se je v minulih dneh izpraznilo mesto predsednika stranke Zelenih dejanj (Z.dej), ki jo je ustanovil Jure Leben. "Naslednji korak je samo eden. V sredo ima stranka Z.dej kongres, baje da je predsednik odstopil in da je mesto prazno. Kaj se bo dogajalo v sredo, bomo videli v sredo," je skopo, a dovolj nazorno nakazal, v katero smer gre njegova politična pot. V stranko se je po lastnih besedah že včlanil in bo v sredo tudi kandidiral, a iz spoštovanja do družbe, ki ji je bila namenjena današnja novinarska konferenca, in drugih članov stranke Z.dej več podrobnosti danes ni želel razkrivati. "To je spoštovanje, da ne izvedo preko medijev, samo tako bom lahko jaz od njih pričakoval spoštovanje," je pojasnil. Je pa odločno izključil možnost sodelovanja s stranko SDS in trenutnim premierjem Janezo Janšo. Kot je dejal, "človek, ki mi je vrednota vzbujanje strahu med državljani, ne bo nikoli moj sogovornik."

Politična "tvitosfera" trenutno vladajoče koalicije po njegovih besedah živi v"svojem svetu, svetu jeze, sovraštva, obupa, prezira, to ni moj svet." Meni, da je treba spremeniti politično kulturo v državi, saj brez spremembe politične kulture ne more biti spremembe v državi. "Jeza in strah vodita samo v pogubo, to velja tako za posameznika in tudi za državo," je dejal Golob, ki po 24. aprilu napoveduje "več svetlobe".

Nagrada v dobrodelne namene

Golobu sicer ob krepkem povečanju prihodkov in štirikratnem povečanju dobička za lani pripada tudi nagrada. "Tudi jaz sem po svoji pogodbi upravičen do nagrade. Kakšna ta bo, se danes še ne ve, to je odvisno od lastnikov, revizorja in skupščine, ki bo junija, ko bo stanje v državi bistveno drugačni kot zdaj," je dejal Golob. Ker Golob ne želi, da bi kdo mislil, da lahko s kakšnega položaja vpliva na višino nagrade, se je odločil, da jo bo v celoti podaril humanitarnim organizacijam. "Višja kot bo nagrada, bolj bom srečen," je poudaril in pojasnil, da jo bo razpršil med devet humanitarnih organizacij iz vse Slovenije.