Nevarne posledice

»Na vroči strani Alp« - gostujoča razstava Umanotere v Generali galeriji

N.N.
24. 1. 2022, 10.49
Posodobljeno: 24. 1. 2022, 11.01
Deli članek:

Razstava Na vroči strani Alp – življenje v času podnebnih sprememb, opisuje nevarne posledice podnebnih sprememb, ki jih bomo občutili v Sloveniji, če ne bomo hitro in odločno zmanjšali izpustov toplogrednih plinov. Hkrati poudarja pomembno dejstvo, da se s hitrimi in ambicioznimi ukrepi takšni prihodnosti še vedno lahko izognemo.

Generali
Lipica zdaj ...

V Generali galeriji gostijo potujočo razstavo Umanotere Na vroči strani Alp, saj želijo, da bi se posledic globalnega segrevanja zavedalo čim več ljudi in podprlo spremembe za ohranitev planeta.

Generali
... in Lipica v prihodnosti

V Sloveniji, ki se zaradi svojih geografskih značilnosti segreva hitreje od svetovnega povprečja, zametke posledic globalnega segrevanja že jasno občutimo v obliki pogostejših in daljših vročinskih valov, močnejših suš ter pogostejših ujm in poplav. Takšne spremembe že prinašajo spremenjene pogoje za pridelavo hrane, izumiranje živalskih in rastlinskih vrst, hitrejše širjenje nalezljivih bolezni in veliko gospodarsko škodo. Če bomo nadaljevali z velikimi izpusti toplogrednih plinov, se bodo posledice podnebnih sprememb v prihodnosti še nevarno stopnjevale.

To izpostavlja tudi razstava Na vroči strani Alp, ki jo je Umanotera - Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, zasnovala na podlagi ocene podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21. stoletja Agencije Republike Slovenije za okolje.

Na razstavi so prikazane fotografije šestih prepoznavnih slovenskih krajev – Ljubljane, Lipice, Pohorja, Ptuja, Mangarta in Pirana – njihove podobe danes in konec 21. stoletja, če se bo uresničil najbolj črni scenarij nadaljevanja velikih globalnih izpustov toplogrednih plinov. Iz njih je razvidno, da bomo posledice podnebnih sprememb občutili vsi in v vseh delih države. Razstava prikazuje tudi pričakovane vplive podnebnih sprememb na pridelavo hrane, oskrbo z vodo, zdravje in migracije.

A namen razstave ni vzbujati strah, temveč opozoriti, da se s hitrimi in ambicioznimi ukrepi še vedno lahko izognemo nevarnim posledicam podnebnih sprememb. Zato razstava v zadnjem delu govori o ukrepih za blaženje podnebnih sprememb ter o vlogi države, lokalnih skupnosti in vsakega posameznika pri prehodu v podnebno nevtralno družbo.

Trajnost je v središču delovanja zavarovalnice

V zavarovalnici Generali si z Umanotero delijo prepričanje, da so podnebne spremembe eden od temeljnih izzivov za dostojno prihodnost človeštva. Zato želijo z ozaveščanjem o podnebnih spremembah in opozarjanjem nanje prispevati, da bi se na poti preprečevanja podnebnih sprememb združilo čim več posameznikov in drugih akterjev, ki lahko skupaj prispevajo k izgradnji bolj zdravega in trdnega družbenega okolja.