Od srede so po spremenjenem protokolu tudi simptomatske osebe najprej napotene na hitri antigenski test, s čimer naj bi zmanjšalo število direktno napotenih na PCR teste. Pričakovati je bilo, da torkovo rekordno število dnevno pozitivnih (več kot 12.000) v naslednjih dneh ne bo preseženo, a to se je to presenetljivo zgodilo v soboto.

Zakaj? Ker so v sobotne številke vključeni tudi četrtkovi in petkovi izvidi iz Nemčije. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) namreč od srede del vzorcev za PCR-testiranje zaradi velikih obremenitev pošilja v Nemčijo. Po neuradnih informacijah pa naj bi pri sporočanju rezultatov testiranja vzorcev, ki se pošiljajo v tujino, prihajalo do zamud.

Nekateri zdravstveni domovi pa beležijo povečano število klicev ljudi. Zdravstveni dom Kamnik tako na Facebooku pojasnjuje, da prihaja do precejšnjih zamud pri izvidih brisov na PCR-testiranju na strani zunanjih laboratorijev. Občane prosijo, naj v zvezi s tem ne kličejo na številke nujne medicinske pomoči, saj s tem zasedajo telefonsko linijo nujnim primerom.