reprezentant v tajskem boksu

Nejc je prvi maturant iz romskega naselja Brezje

Igor Vidmar
21. 1. 2022, 20.36
Deli članek:

Nejc Stojanovič bo letos prvi maturant iz novomeškega romskega naselja Brezje. Po maturi bo odšel še na študij. Je tudi reprezentant v tajskem boksu. Na pobudo DRPD mu je tovarna zdravil Krka podarila prenosni računalnik. Res si ga zasluži.

Dolenjski list
Nejc Stojanovič je tudi državni reprezentant v tajskem boksu in si želi nastopiti na olimpijskih igrah.

Nejc Stojanovič bo letos spomladi kot prvi mladostnik iz novomeškega romskega naselja Brezje na srednji elektrošoli opravljal zrelostni izpit, poleg šole pa se v prostem času zelo uspešno ukvarja s športom. Fant je vzor vrstnikom iz naselja in vsej novomeški romski skupnosti.

Ob tej priložnosti je Nejc povedal, da so mu na uspešni poti s spodbudo veliko pomagali starši, ki so ves čas podpirali. Po uspešno končani osnovni šoli se je odločal med elektro- in strojno šolo, na koncu pa se je odločil za prvo: »Starši so me spodbujali in videl sem, da se da. Nekateri drugi otroci iz našega naselja nimajo take starševske spodbude, ti jim ne bi smeli pustiti, da odnehajo še pred koncem, v sedmem ali osmem razredu. Da bom šolanje nadaljeval na štiriletni tehniški šoli, sem se odločil že v osnovni šoli.« S športom se je Nejc srečal že v prvem razredu osnovne šole, ko je začel trenirati jujitsu, od prvega letnika srednje šole pa se ukvarja s tajskim boksom, kjer je tudi državni reprezentant. »Šport mi zelo veliko pomeni. Treniram tajski boks in sem tudi slovenski reprezentant. Trenutno se pripravljam na evropsko prvenstvo, ki bo februarja v Istanbulu. Treniram vsak dan in poleg tega hodimo za konec tedna na sparing k drugim klubom iz vse Slovenije ter tudi v tujino, v sosednje države. Želim si nastopiti na olimpijskih igrah in na turnirjih UFC,« je povedal o svojih načrtih.

Dolenjski list
Nejcu sta prenosni računalnik izročili predstavnica Krke Ljudmila Kastelec (desno) in predsednica DRPD Branka Bukovec

Na srednjo šolo se bo vpisala tudi sestrica

Na srednjo šolo se bo letos jeseni po končani osnovni šoli vpisala tudi Nejčeva sestrica, sedemletni bratec pa o tem sicer še ne razmišlja, a glede na vzornika, starejšega brata, bo prej ali slej imel tudi on podobne cilje. Tako kot Nejc se tudi onadva ukvarjata s športom. Nejčev oče Marko je eden izmed redkih zaposlenih prebivalcev romskega naselja Brezje, do lanskega maja je delal na pošti, zdaj pa je zaposlen na policiji, kjer se za svoje delo še usposablja, medtem ko mama doma gospodinji. Na vprašanje, kakšen je odnos njegovih vrstnikov iz naselja do njega, je povedal, da je dober: »Na neki način jih tudi spodbujam, da bi tudi oni končali osnovno šolo in šli naprej, na srednjo. Nekaterih se to tudi prime, drugih pa žal ne. Vse je odvisno od staršev, ki bi jih morali bolj spodbujati. Pri dekletih je tudi problem, da si pri trinajstih, štirinajstih letih najdejo fanta in nehajo hoditi v šolo. Meni so zelo veliko pomagali tudi prostovoljci iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD), tudi pri učenju matematike, ki mi ni šla najbolje. Če ne bi hodil na DRPD, verjetno ne bi naredil šole. Že v vrtcu se je vse skupaj začelo.«

Po maturi še na študij

»Današnji dan je zelo pomemben tako za naše društvo in Skupnostni center Brezje kot za našega dijaka in športnika Nejca Stojanoviča. Tovarna zdravil Krka je tako kot tolikokrat do zdaj prepoznala pomen našega dela v romski skupnosti, kot tudi pri drugih humanitarnih projektih, in nam priskočila na pomoč, da smo Nejcu kupili računalnik, ki ga prvi maturant iz romske skupnosti v naši občini nujno potrebuje pri šolskem delu. Nejc je trdno odločen, da bo šel po maturi naprej študirat, zato je za nas to še toliko pomembnejše. Z njim delamo od prvega razreda osnovne šole, zato je njegov uspeh uspeh tudi za nas in vse druge, ki sodelujejo pri obšolskem delu otroki iz romske skupnosti, pa tudi za njegove starše, ki so ga ves čas spodbujali. Poslanstvo našega društva je predvsem delo z ranljivimi skupinami in podobnih primerov je še kar nekaj. Ponosni smo nanje in njihov uspeh je največje plačilo za naše delo,« je ob tej priložnosti povedala predsednica DRPD Branka Bukovec.