V teh dneh je odjeknila informacija, da bi lahko turistična skupina Sava, ki ima v rokah več kot 2000 hotelskih sob na najboljših lokacijah na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah, pristala v rokah madžarskih oligarhov Viktorja Orbana, ne pa v rokah države, kot je bilo pričakovano. V sagi o oblikovanju državnega turističnega holdinga, katerega idejni oče je gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bi tako prišlo do velikega preobrata. 

Kot namreč poročajo na portalu necenzurirano.si in o čemer je prvi poročal portal 24ur, naj bi ameriški sklad York, ki je s 43 odstotki največji lastnik Save, z madžarskim nepremičninskim skladom Diofa dosegel dogovor o prodaji. Gre za sklad v lasti Daniela Jellineka, enega najbogatejših Madžarov, ki je del poslovnega omrežja madžarskega premierja Orbana. Slednji je seveda tesen zaveznik slovenskega premierja Janeza Janše.

Kapitulacija

Na dogajanje okoli Save so se danes odzvali tudi v stranki Socialnih demokratov, kjer so se vprašali, ali Janša s tem manevrom »odplačuje dolgove Madžarom s slovenskimi turističnimi biseri?« Kot je poudarila poslanka SD Meira Hot, se »pravljica o gospodarski učinkovitosti te vlade sesuva kot hišica iz kart.« Po njenih navedbah Janševa vlada v dveh letih ni bila sposobna izpeljati ideje o slovenskem turističnem holdingu, Janša in Počivalšek, ki sta »čez noč spremenila ključno strategijo razvoja turizma v Sloveniji,« pa sta na tej točki »kapitulirala« in »izdala slovenski nacionalni interes.«

»Mi se sprašujemo, če ne gre tukaj za vračilo dolga Janše Orbanu. Vprašanje je, za koga dela predsednik vlade: za interese Slovenije ali za Orbanove tajkune,« je bila ostra poslanka, ki prihaja iz občine Piran. Opozorila je, da ne gre le za prodajo podjetij, temveč celotne panoge ne-strateškemu kupcu: »Kot piranska poslanka vem, kakšne posledice lahko trpi turistična destinacija, zaradi prodaje hotelov ne-strateškim kupcem. V Portorožu imamo hotel Metropol, simbol Portoroža, ki je že celo leto zaprt. Ko so hrvaški lastniki vstopili v lastništvo, se je čez noč dobavna veriga preselila v Opatijo. Primer je tudi vstop madžarskega kapitala v Terme Lendava. Obljubljali so veliko, da bodo obnovili hotele, ohranili delovna mesta. Dejansko so vse odpustili, obnova hotela Lipa pa zdaj stoji. Govorimo lahko o uničenju turistične destinacije.«

Hotova je še opozorila, da ima Sava d.d. kar pet ključnih turističnih destinacij v Sloveniji in čez 2000 hotelskih sob, pri čemer turistična destinacija pomeni tudi delovna mesta, dobavne verige. Socialni demokrati po njenih besedah pričakujejo, da bo država zaščitila strateške lokacije za razvoj slovenskega turizma, zato naj v sodelovanju z državnimi skladi (SDH, DUTB, KAD, Modra) uveljavi predkupno pravico.