Pomanjkanje laboratorijskih kapacitet

Je plačljivo PCR testiranje po novih pravilih sploh še mogoče?

L.J.
20. 1. 2022, 13.44
Posodobljeno: 20. 1. 2022, 13.48
Deli članek:

Novi režim prednost pri testiranju daje hospitaliziranim in osebam z zdravstvenimi težavami, zato sprva ni bilo jasno, če se bo PCR testiranje sploh še izvajalo.

Bobo
Samoplačniško PCR testiranje je dostopno zgolj še pri enem zasebniku.

Tisti, ki potujejo v tujino ali se iz tujine vračajo in za vstop v državo potrebujejo PCR test, se sprašujejo, če je sledeč novim pravilom sploh še mogoče kje v državi opraviti PCR test, saj so kapacitete PCR testiranja od srede naprej namenjene le potrjevanju okužb tistih, ki so bili pozitivni na hitrih testih in ranljivim skupinam.

Plačljivi PCR testi še na voljo pri enem zasebniku, problem so laboratorijske kapacitete

V Zdravstvenem zavodu Zdravje so za STA potrdili, da je pri njih plačljiv odvzem brisa za PCR-testiranje na koronavirus še vedno mogoč. Plačljive brise pošiljajo v laboratorij Klinike Golnik. V zadnjih dneh povečanega zanimanja ne beležijo. Kot je razvidno iz njihove spletne strani, odvzem brisa za PCR-testiranje stane 85 evrov. Osebam s pozitivnim rezultatom hitrega antigenskega testa ali samotesta omogočajo brezplačen odvzem brisa za PCR-testiranje, tako kot izvajalci testiranja v mreži javnega zdravstva.

Težave se tudi pri zasebnikih pojavljajo, ker primanjkuje laboratorijskih kapacitet za testiranje.

Po besedah Poklukarja bosta "po najboljših močeh" samoplačniške teste analizirala tudi največja laboratorija, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano in Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo. "Je pa dejstvo, da se je treba dovolj zgodaj z izvajalci jemanja testov dogovoriti, kdaj in za katero obdobje nekdo potrebuje test, kajti če potrebuješ test čez 48 ur in ga dobiš po 49 urah, ti ta prav nič ne koristi. Tukaj bodo izvajalci v laboratorijih dobili dodatna pojasnila, kako se organizirati, da bodo te stvari tekle normalno," je napovedal Poklukar.

Ker je večina zasebnikov doslej pošiljala brise v NLZOH ali IMI zaradi pomanjkanja testirnih kapacitet v teh dveh laboratorijih, samoplačniških testov ne morejo več izvajati.