Zahteva za nujno sejo

Opozicija o Janševih izjavah, ki so razburile Peking: "Premier je izpustil priložnost, ko bi lahko bil tiho"

R.T.
20. 1. 2022, 12.54
Posodobljeno: 20. 1. 2022, 13.08
Deli članek:

Kaj na poslabšanje odnosov s Kitajsko, ki so jih povzročile izjave premierja Janeza Janše, porečejo v opoziciji?

Bobo
Svoj pogled so predstavili Andrej Rajh (SAB), Matjaž Nemec (SD) in Nik Prebil (LMŠ).

Premier Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev", s čimer je zelo razburil Kitajsko. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ni bil navdušen nad njegovo izjavo. 

V opozicijskih strankah zahtevajo nujno sejo odbora za zunanjo politiko. Poslanec Socialnih demokratov SD Matjaž Nemec je prepričan, da bi lahko »samoiniciativna pobuda premierja imele škodljive posledice« v odnosu Kitajske do Slovenije. Sprašuje se, ali gre za strateški premik v odnosu do te velesile in to v času, ko na olimpijske igre potujejo slovenski športniki. »Po izjavah uradnega Pekinga vidimo, da so se odnosi drastično poslabšali, gospodarska škoda pa je lahko precejšnja,« meni Nemec, ki se je dotaknil še druge zagate. Slovenija namerava kandidirati za nestalno članico varnostnega sveta Združenih narodov, kjer bo potrebovala podporo držav, v katerih ima velik vpliv tudi Kitajska.

»Janša nespametno ustvarja nepotrebne nesporazume,« ocenjuje Nemec in dodaja, da je zaradi tega nujna zaprta seja odbora, da se »pogovorimo, če in v kolikšni meri je prišlo do spremembe v strateških ciljih Slovenije«.

Še za kanček ostrejši je bil Andrej Rajh iz SAB. »Premier je izpustil priložnost, ko bi lahko bil tiho,« potezo Janše meri Rajh, ki slikovito dodaja, da je »Slovenija pod to vlado postala grdi raček, neučakan pobalinski otrok, ki se opredeljuje do tem, o katerih je ni nihče nič vprašal«. Tudi Rajh meni, da je zaprta seja odbora nujna.

Poslanec LMŠ Nik Prebil pa je dodal, da pri zgodbi bode v oči tudi vloga Ministrstva za zunanje zadeve, čigar »neskladne izjave,« kažejo na to, da niti ministrstvo samo ni bilo v celoti seznanjeno z mednarodnimi načrti Janeza Janše. MZZ je namreč v izjavah za javnost pojasnjevalo, da gre zgolj za načrte gospodarsko-kulturnega predstavništva.