Padajo pripombe, minister zadovoljen

Sindikat gasilcev: »Matej Tonin zavaja o usklajenosti zakona o gasilstvu«

Polona Krušec
20. 1. 2022, 05.45
Deli članek:

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so kritični do predloga novele zakona o gasilstvu, ki ga je v parlamentarni postopek nedavno vložila vlada. Marca naj bi bil že sprejet v državnem zboru. Očitno je, da s sprejemanjem zakonodaje hitijo. Verjetno zato, ker se trenutni vladi zaključuje mandat.

Bobo
Zakon je po Toninovih besedah velik korak naprej.
Jih bodo upoštevali?
Od ministrstva in vlade sindikat še vedno pričakuje, da bodo vključeni v pogajanja oziroma usklajevanja in da bodo pri tem enakopraven partner.

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije pri pripravi novele ni sodeloval, »saj nas je vlada iz te zgodbe povsem izključila,« je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil David Švarc,  generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije.

»Prejšnji četrtek je vlada na svoji seji sprejela novelo zakona o gasilstvu, in to brez slehernega dialoga oziroma usklajevanja z našim sindikatom, ki reprezentativno predstavlja delavce in delavke v tej dejavnosti, ter z zavrnitvijo vseh predlogov sprememb in dopolnitev, ki smo jih skrbno pripravili po predhodnem vladnem zaprosilu. K takšni vladni potezi so nakazovale že izjave ministra za obrambo Mateja Tonina, ki je ob obisku koroških poklicnih gasilcev pred dvema tednoma izjavil, da so zakon v decembru usklajevali in je usklajen. To ni res! Minister Tonin zavaja o usklajenosti zakona o gasilstvu, saj ta ni bil usklajevan in še manj usklajen. Kot tak je škodljiv za gasilstvo in poklicne gasilce,« poudarja Švarc.

Tonin, jih slišiš?

Ministrstvo se je menda za to, da novelo preda v nadaljnjo obravnavo, odločilo, ker naj bi bilo večje število členov in ostalih sprememb, ki jih je predlagal sindikat, že usklajenih s krovnima gasilskima organizacijama, Gasilsko zvezo Slovenije in Združenjem slovenskih poklicnih gasilcev. »To je milo rečeno smešno, predvsem pa nesprejemljivo, saj gre za organizaciji, ki sta sicer akterja pri sprejemanju tega zakona, vendar ga vsebinsko ne pokrivata, zato je nedopustno, da bi se dotikala vprašanj, ki so v domeni sindikata,« je poudaril generalni sekretar sindikata.

Zveza je namreč krovna organizacija prostovoljnega gasilstva, pojasnjuje v nadaljevanju, združenje pa vodijo direktorji poklicnih gasilskih enot, ki po besedah Švarca izražajo predvsem stališča delodajalske strani. Tudi podpredsednik sindikata Silvo Kuntarič je nad potekom sprejemanja novele razočaran. Kot je dejal, so pričakovali, da bodo usklajevanje nadaljevali tam, kjer so ga s prejšnjo vlado končali.

To bi radi ...

STA
Generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc.

Med predlogi, ki jih ministrstvo in vlada zavračata, so zahteva sindikata, da se v zakonu kot vrsto gasilskih enot priznajo tudi letališke poklicne gasilske enote; da so gasilci v poklicnih jedrih v prostovoljnih gasilskih društvih obravnavani tako kot zaposleni v poklicnih enotah ter da plače in druge delavske pravice gasilcev, zaposlenih v podjetjih, ne smejo biti nižje, kot je to urejeno za poklicne gasilce. Prav tako se ne strinjajo z dvigom zgornje starosti za opravljanje operativnih nalog gasilstva na 65 let.

Od ministrstva in vlade sicer sindikat še vedno pričakuje, da bodo vključeni v pogajanja oziroma usklajevanja in da bodo pri tem enakopraven partner. Da bi predlog »popolnoma neusklajene novele« v postopku sprejemanja v državnem zboru poskušali popraviti z dopolnili, se bodo obrnili tudi na poslanske skupine, so še napovedali.

Po njegovo je to korak naprej

Novelo zakona o gasilstvu je minister Matej Tonin označil kot enega ključnih dosežkov svojega mandata na čelu ministrstva za obrambo. Dejal je, da so zakon decembra usklajevali in je usklajen, ob tem pa se je zahvalil tako Združenju slovenskih poklicnih gasilcev kot Gasilski zvezi Slovenije, ki naj bi skupaj z njimi vztrajali do konca in »bili pripravljeni tudi na kompromis«. Očitno je na pomembne deležnike, meni sindikat, pozabil. Namerno?

Zakon je po ministrovih besedah velik korak naprej. Med drugim zajema tudi poklicne gasilce, temeljna služba slovenskega sistema zaščite in reševanja pa so še vedno prostovoljni gasilci, ki bodo hkrati visoko strokovno usposobljeni. Visoko raven sistema bodo v prihodnje zagotavljale tudi načrtovane naložbe, prav tako je priznanje za slovensko gasilstvo tudi, da mu je zaupana organizacija za letos načrtovane gasilske olimpijade, je izpostavil minister.