(Pre)glasna kritika Kitajske

Počivalšek prišel navzkriž z Janšo? Mu je očital, da ni upošteval "gospodarske realnosti"?

R.T.
19. 1. 2022, 20.40
Posodobljeno: 19. 1. 2022, 21.02
Deli članek:

Kitajska je eden največjih slovenskih gospodarskih partnerjev izven Evropske unije.

Vlada republike Slovenije
Premier Janez Janša in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek

Slovenski premier Janez Janša v ponedeljek Kitajski ni prizanašal. Med drugim je opozoril na odgovornost za izbruh pandemije covida-19, o čemer da "se bo treba še pogovoriti" in da "bi kitajske oblasti morale odgovarjati", ker da sveta niso pravočasno obveščale o grožnji novega koronavirusa. Opozoril je tudi na vprašanje Tajvana in dejal, da bo Slovenija podprla vsako suvereno odločitev Tajvancev: če bodo želeli živeti neodvisno ali pa če se bodo "svobodno, brez prisile, vojaškega posredovanja, izsiljevanja ali strateškega goljufanja, kot se trenutno dogaja v Hongkongu, odločili, da bi bili radi del Kitajske".

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so Janševe izjave glede Tajvana označili za "nevarne" in izrazili ostro nasprotovanje. Tajvansko zunanje ministrstvo je medtem na Twitterju izrazilo "hvaležnost" slovenskemu premierju za "odločno podporo", poroča STA.

Ostro je kritiziral Kitajsko zaradi odziva na napoved Litve na odprtje diplomatskega predstavništva na Tajvanu in tajvanskega v Litvi. Poudaril je, da ima veliko članic EU "takšna ali drugačna predstavništva v Tajvanu", pri čemer je po Janševih besedah nekaj manj pomembnih razlik v poimenovanju. Kitajska je po premierjevem mnenju v primeru Litve šla krepko dlje od običajnega protestiranja. "Poskus izolacije majhne države, ki se je pred 30 leti prav tako borila za svojo neodvisnost, je strašljiv," je dejal.

"Uradno je EU podprla Litvo in mislim, da kakršenkoli nadaljnji pritisk na Litvo in nekatere druge države v Evropi kitajski vladi ne bo koristil. Dobri trgovinski odnosi so v skupnem interesu. Če skuša ena stran škodovati tem odnosom, bi morda lahko imela kratkoročno korist, dolgoročno pa smo vsi poraženci," je opozoril slovenski premier.

O pravilnem in napačnem pristopu

Marsikdo je ob tem čakal na odziv ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Odziv zdaj imamo, četudi jedrnat. "Slovenija je močna, samo kolikor je gospodarsko uspešna. Kljub pandemiji smo okrepili gospodarstvo, še posebej izvoz, kar kaže na naš pravilen pristop," je zapisal in dodal, da je Kitajska eden največjih slovenskih gospodarskih partnerjev izven Evropske unije. "Naša zunanja politika mora imeti pred očmi v prvi vrsti naše gospodarske interese. Osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, morajo upoštevati gospodarsko realnost," je še zapisal Počivalšek.

Skratka: Janša pri izražanju svojih osebnih stališč gospodarske realnosti ni upošteval.