Brez izbranega družinskega zdravnika je okoli 130.000 Slovencev

Zdravstveno zavarovanje plačevala 60 let, zdaj pristala v pro bono ambulanti

Polona Krušec
19. 1. 2022, 07.16
Posodobljeno: 30. 11. 2022, 13.30
Deli članek:

Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos, sicer upokojena zdravnica, je zgrožena nad trenutnimi razmerami v zdravstvu, ko je toliko državljanom osebni zdravnik nedosegljiv.

Profimedia
Pravica do proste izbire zdravnika in zdravstvenega zavoda je opredeljena v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Revija Zarja
Anica Mikuš Kos je le dobila novega zdravnika, »ampak to ni bila sistemska rešitev, bila je človeška«, je pojasnila.

Mikuš Kosovo je oktobra lani Zdravstveni dom Bežigrad, kjer je imela svojega osebnega zdravnika, obvestil, da ta odhaja in da si mora poiskati novega. »Iskanja sem se lotila po svojih močeh, res nisem računalniški genij, a nekako ni šlo – tudi zato, ker objave na spletu ne ustrezajo stvarnosti glede razpoložljivosti zdravnikov,« je povedala.

Nato je zaprosila za pomoč svojo sestro; ta je napisala pismo vsem zdravstvenim domovom v Ljubljani, a je od njih prejemala negativne odgovore: da so vsi njihovi zdravniki zasedeni. »Nekdo je potem, verjetno dobronamerno, to pismo posredoval tudi pro bono ambulanti za osebe brez zdravstvenega zavarovanja pravi Mikuš Kosova.

To se ji ne zdi prav

Bila je počaščena, da se zdravi pri kolegih, ki tam delajo kot prostovoljci, »ker je moje spoštovanje do njih res globoko. Ampak po drugi strani sem zdravstveno zavarovanje plačevala točno 60 let, sem izračunala. Da pristanem v ambulanti za osebe brez zdravstvenega zavarovanja in tako rekoč odvzamem prostor nekomu, ki zavarovanja res nima, se mi zdi nekorektno do družbe, soljudi,« je izpostavila v svoji osebni izpovedi, ki jo je na spletnih straneh Slovenske filantropije delila s širšo javnostjo.

Poleg njene sestre ji je zdravnika pomagalo iskati kar osem ljudi. Naposled so se jim pozitivno odzvali trije zdravniki in se je njen problem rešil. »A to ni bila sistemska rešitev, bila je človeška oziroma človečnostna. Ob tem bi rada povedala, da sem po poklicu zdravnica, imam dovolj denarja za zdravila in taksi, imam krog ljudi, ki mi pomaga, v katerem je vrsta zdravnikov, tudi sama znam marsikaj najti na spletu in seveda marsikaj vem o medicini, čeprav sem večino pozabila. Sem torej v visoko privilegiranem položaju. Ko pa razmišljam o ljudeh moje starosti, ki nimajo računalnika, nimajo sorodnikov in prijateljev zdravnikov, denarja za doplačilo zdravil, me to močno prizadene,« je njeno osrednje sporočilo.

Kako ga najti

Če družinski zdravnik v katerem od zdravstvenih domov v Ljubljani preneha delati, lahko bolnik poišče novega zdravnika. V ZD Ljubljana pojasnjujejo, da pacientu, če novega zdravnika ne najde, omogočajo nujne in neodložljive storitve. Če gre za urgentno stanje, pa lahko pokliče na številko 112.

Pri iskanju prostega zdravnika si lahko pomagate z nedavno zagnano spletno stranjo Iskalnik po osebnih zdravnikih; to je novi projekt ekipe, ki je ustvarila Covid-19 sledilnik, Znanstvenega društva Sledilnik. Zaznali so, da je dostopnost zdravnikov in zdravnic družinske medicine v nekaterih delih države pomanjkljiva ter da bi ljudje potrebovali pregleden in preprost seznam zdravnikov in zdravnic, ki jih lahko izberejo za osebne zdravnike. »Pred leti je naš Sebastian Pleško te podatke že objavil v uporabnejši obliki in dobil pozitiven odziv, žal pa zaradi pogostih sprememb podatkov ZZZS strani ni bilo mogoče redno vzdrževati. V Znanstvenem društvu Sledilnik smo se zato odločili, da te podatke uporabnikom in uporabnicam predstavimo prijaznejši obliki: z imenikom in iskalnikom, ki nam omogoča hiter vpogled v dostopnost zdravnikov v naši bližini,« so sporočili iz društva.

V Ljubljani nikogar

Na omenjeni spletni strani je bilo mogoče včeraj videti, da ni prav veliko zdravnikov, ki bi ta hip sprejemali nove paciente. Natančneje, takih je samo 131 po vsej državi, v Ljubljani z bližnjo okolico pa ni niti enega. Na območju severne Primorske (Posočje, Goriška, Vipavska, Idrija) jih je samo 11, na Obali s Krasom sedem, na Notranjskem s Postojno, Logatcem in Vrhniko osem, na Gorenjskem enajst, na Koroškem samo eden, na Dolenjskem dvajset, Zasavje z okolico jih ima manj kot deset, na Celjskem s širšo okolico jih je 20, v mariborskem okolišu 12, v Murski Soboti jih paciente sprejema 11, v Ormožu šest, prav toliko v Lendavi.

To so številke

Kot smo poročali pred kratkim, je 130 tisoč Slovencev brez osebnega zdravnika. »Če govorimo o Slovencih, jih svojega zdravnika nima okoli 118.000, preostali do 130.000 so tujci,« so sporočili z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Dodali so, da moramo, ko govorimo o tem podatku, povedati tudi, da je že dolga leta od pet do sedem odstotkov Slovencev takih, ki si prostovoljno ne izberejo osebnega zdravnika.