Sars-cov-2

Bojana Beović: Kdor te zaščite nima, je še vedno izpostavljen tveganju za hujši potek bolezni

S.R.
18. 1. 2022, 14.12
Posodobljeno: 18. 1. 2022, 16.32
Deli članek:

Kot je pojasnila Bojana Beović, se v slovenskih bolnišnicah že pojavljajo tudi posamezni bolniki, okuženi z različico omikron.

Sašo Švigelj
Tiskovna konferenca Zdravniške zbornice Slovenije

Kot smo že poročali, je stanje v slovenskih laboratorijih, ki so odgovorni za analizo vzorcev PCR testiranja, katastrofalno, zato se je vlada odločila za spremembo protokola testiranja. Glede aktualnih, z vidika števila okuženih z virusom sars-cov-2 rekordnih epidemičnih razmer, se je v današnji izjavi na javnost obrnila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Bojana Beović.

Kot je pojasnila, je bil pri nas val delta različice izjemno delovno intenziven, kar je posledica zlasti prenizke precepljenosti. Po njenih navedbah se v slovenskih bolnišnicah sicer že pojavljajo posamezni primeri hospitalizacij zaradi omikrona, tudi na enotah za intenzivno nego. V bolnišnice pa še vedno prihajajo tudi bolniki, okuženi z delta različico, saj je potrebno dlje časa, da se bolezen razvije do te mere, da je zaradi zapletov potrebna hospitalizacija. Dodala je, da je omikron za večino ljudi še vedno prehlad, zlasti za tiste, ki so že razvili neko imunost zaradi cepljenja ali prebolele bolezni. Kdor te zaščite nima, še posebej, če gre za ranljive skupine, je še vedno izpostavljen tveganju za hujši potek bolezni. Krivulje v različnih državah po njenih besedah lepo kažejo, da je v tistih, kjer je veliko cepljenih, predvsem naraščanje števila bolnikov na intenzivni negi bistveno nižje kot v prejšnjih valovih.

Beovićeva je še poudarila, da zaščita pred hudim potekom bolezni pri različici omikron ni 100-odstotna, lahko se seveda tudi zgodi, da za hudim potekom bolezni zboli cepljena oseba, zlasti, če spada v tiste skupine, pri katerih "pričakujemo, da je cepivo slabše prijelo, starejše in tiste z moteno imunostjo." Posebej za starejše je tako zelo pomembno, da se cepijo. Pomemben je tudi čas, kdaj smo bili cepljeni. V Sloveniji je bila denimo prva skupina najbolj ranljivih skupin s poživitvenim odmerkom cepljena že v začetku septembra, kmalu bo od takrat minilo že pol leta, njihova imunost pa proti različici omikron, pri kateri je učinkovitost cepiva slabša, že upada. Ponovni odmerki, ki bodo potrebni v prihodnosti, so po njenih navedbah sicer odvisni tudi od "spreminjanja virusa, ne samo ugašanja imunosti." Glede kakršnih koli napovedi vrha tega vala je Beovićeva dejala, da so te še zelo negotove.