ZAČETEK 1. FEBRUARJA

Kaj morate vedeti o elektronskih vinjetah

Mare Koren
16. 1. 2022, 16.22
Posodobljeno: 16. 1. 2022, 16.25
Deli članek:

Vse bližje je datum, ko bodo zdajšnje vinjete v obliki nalepke zamenjale vinjete v digitalni različici. Ali veste, kje jih kupiti in na kaj morate biti pozorni ob nakupu?

Bobo
Cene e-vinjet ne bodo višje oziroma za leto 2022 ostajajo nespremenjene.

Vse od 1. decembra lani so pri nas na voljo elektronske vinjete, ki jih lahko kupite prek spleta ali na fizičnih prodajnih mestih. Cene vseh vrst vinjet ostajajo nespremenjene. S 1. februarjem se bodo poslovile tudi nalepke za tedensko in mesečno uporabo.

Kaj se z e-vinjeto spremeni

V obdobju veljavnosti elektronske vinjete bomo na hitrih cestah in avtocestah še vedno vozili neomejeno. Enako kot do zdaj bodo vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju; za osebna in kombinirana vozila eno leto, mesec ali teden, za motorna kolesa leto, pol leta ali teden. Edina novost, ki se z elektronsko vinjeto uvaja, je, da ne bo vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od dneva nakupa. Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom od začetka veljavnosti.

BOMO PLAČEVALI PO PREVOŽENIH KILOMETRIH?

Ne, elektronske vinjete se v obdobju veljavnosti uporabljajo neomejeno.

Na kaj moramo paziti

Elektronska vinjeta bo vezana na registrsko številko vozila. Za nakup boste tako potrebovali registrsko številko, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov ter izbrani brezgotovinski način plačila. Tako pri spletnem kot fizičnem nakupu boste odgovorni za resničnost podatkov glede registrske številke v sistem e-vinjete. Zato je priporočljivo, da si registrsko številko zapišete ali pa vzamete s seboj prometno dovoljenje. Če se registrska številka ne bo ujemala z registrsko številko vozila, cestnina za vozilo ne bo plačana, kar se šteje za prekršek, za katerega se izreče globa.

Kako bo potekal nadzor

Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, ki so nameščene na avtocestnem omrežju ali na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je bila kupljena e-vinjeta, bo ta podatek izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled. Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka. Vožnja brez elektronske vinjete pomeni kršitev Zakona o cestninjenju, za kar je predpisana kazen v višini 300 evrov.