Sestanek koalicije

Kaj vse še načrtuje Janševa vlada pred volitvami?

R.T.
14. 1. 2022, 20.39
Posodobljeno: 14. 1. 2022, 21.19
Deli članek:

Na Brdu pri Kranju so danes sestankovali koalicijski poslanci. Razpravljali so predvsem o energetskih vavčerjih, zakonu o dohodnini in spremembah v dolžini karantenskih odločb.

Bobo
Janša je na sestanek povabil poslance koalicije in opozicijske poslance, ki koalicijo podpirajo.

Na sestanek so bili vabljeni koalicijski poslanci, pa tudi poslanci iz opozicijskih strank, ki podpirajo koalicijo. Od slednjih sta se sestanka na Brdu pri Kranju udeležila zgolj dva in sicer predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti ter poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar.

STA
Koalicijski poslanci so na sestanku pretresali načrt za naslednjih 100 dni pred volitvami.

Zakon o dohodnini

Koalicijski poslanci so danes razpravljali o tem, ali naj načrtovano novelo Zakona o dohodnini skušajo uzakoniti v parlamentu ali pa podprejo predlog stranke Levica, ki si o zakonu želi posvetovalni referendum. Med predlogi načrtovane novele so postopno zvišanje splošne olajšave pri dohodnini do leta 2025 in znižanje stopnje davka v najvišjem davčnem razredu. Vlada prav tako predlaga davčno razbremenitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem. V stranki Levica so do zakona kritični, saj bi največje bonitete nesorazmerno prinašal prav tistim najbolj premožnim, medtem ko bi imeli manj premožni od njega izredno malo koristi.

“Preverili bomo proceduro, če bo referendum možno sklicati na dan volitev, da ne bodo nastajali dvojni stroški in da ne bodo ljudje dva krat hodili na volišča, je možno, da se bo koalicija odločila, da v parlamentu predlog Levice o posvetovalnem referendumu celo podpre,” je za portal N1 povedal premier Janez Janša.

Energetski vavčerji

Da bi naslovili rastoče cene plina, morajo na Ministrstvu za infrastrukturo pod vodstvom Jerneja Vrtovca pripraviti predlog za energetske vavčerje, ki bi vsaj malo ublažili pritisk na gospodinjstva. Prav Vrtovec je sicer oktobra opozicijske poslance, ki so naslavljali rastoče cene energetov obtoževal, da zganjajo paniko in zatrjeval, da so cene energentov stabilne.

Krajšanje odrejenih karanten

Glede veljavnosti karanten bo ministrstvo za zdravje predlog pripravilo do nedelje oziroma ponedeljka, saj bo do takrat predvidoma sprejet, v veljavo pa stopil v sredini naslednjega tedna.

Na koalicijskem sestanku so naslovili tudi krajšanje karantenskih odločb s sedem na pet dni, s čimer bi, kot je za STA povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, skušali pomagati predvsem gospodarstvu.

Negotovosti pred zaključkom mandata

Na mizi je bil tudi zakon o demografskem skladu, a njegova usoda pred aprilskimi volitvami še ni gotova. Počivalšek je odgovarjal tudi na vprašanje o prodaji Telekoma pred zaključkom mandata aktualne vlade, in povedal, da je prodaja v tako kratkem času "iluzorna," poroča portal N1.