Krajša inkubacijska doba

V Angliji obdobje samoizolacije še dodatno krajšajo

L.J.
13. 1. 2022, 16.48
Posodobljeno: 13. 1. 2022, 16.49
Deli članek:

Od ponedeljka dalje bodo Angleži minimalno obodbje samoizolacije skrajšali s 7 na 5 dni.

Profimedia
Minister za zdravje Sajid Javid se je kljub visokemu številu novookuženih hvalil, da je Združeno kraljestvo lahko za zgled ostalim državam

Že v začetku decembra so obdobje skrajšali s polnih 10 na 7 dni. S tem so se oblastniki želeli izogniti, da bi zaradi visokega števila novookuženih in s tem podeljenih karantenskih odločb, dodatno obremenili zaposlene na ključnih področjih kot so zdravstvo in izobraževanje.

Sedaj so najkrajše zahtevano obdobje samoizolacije še dodatno skrajšali s 7 na 5 dni. Okuženi s koronavirusom bodo lahko prekinili obdobje samoizolacije na šesti dan v primeru, da bodo pred tem negativni na dveh hitrih testih, ki jih bodo opravili na 5. in 6. dan od potrjene okužbe.

Odločitev sledi raziskavi britanske zdravstveno varstvene agencije, ki je pokazala, da dve tretjini okuženih s koronavirusom do petega dne po potrjeni okužbi niso več kužni in tako ne ogrožajo drugih.

Britanski minister za zdravje Savid Javid je pojasnil, da so odločitev sklenili, da bi "maksimizirali gospodarsko dejavnost" in hkrati "minimizirali tveganje, ki ga predstavljajo ljudje po prekinitvi izolacije." Javid je ob tem še pohvalil Združeno kraljestvo, ki naj bi bilo v svetu in Evropi vzor za to, kako je možno "živeti s Covidom."

V času, ko je Združeno kraljestvo po številu okuženih četrto na svetu, so ocene o "vzornosti" milorečeno nenavadne.

V Združenem kraljestvu Covid najbolj ogrozil najrevnejši sloj prebivalstva

Ugotovitve nove študije z Otoka kažejo, da so pri ljudeh iz tako imenovanih "pozabljenih sosesk," torej socialno ogroženih območij s pomanjkljivo socialno in kulturno infrastrukturo,  zabeležili 46 odstotkov več smrti pri okužbi z novim koronavirusom kot pri tistih, ki živijo v drugih delih države.