Dvakrat manj od delte

Manjše tveganje hospitalizacije bolnikov z omikronom: za Slovenijo to pomeni "nekaj sto pacientov na teden"

J.P.
13. 1. 2022, 11.09
Posodobljeno: 13. 1. 2022, 11.18
Deli članek:

Več prenosa pomeni več hospitalizacij, smrti, odsotnosti z delovnih mest ter več tveganja za pojav druge različice, ki bo še bolj prenosljiva in smrtonosna kot omikron.

Bobo
Bolniki, ki so se okužili z omikronom, imajo za polovico manjše tveganje, da bodo hospitalizirani kot tisti, ki so se okužili z delto.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da različica omikron, čeprav povzroča manj hudo obliko bolezni kot delta, ostaja nevarna, zlasti za tiste, ki niso bili cepljeni proti covidu-19. Ti so namreč tisti, ki so v največjem številu hospitalizirani. In čeprav prenosa virusa ne preprečujejo v celoti, ostajajo cepiva zelo učinkovita pri preprečevanju hude bolezni in smrti.

Po njihovih podatkih se je število smrti po vsem svetu stabiliziralo na približno 50.000 na teden.

Več prenosa pomeni več hospitalizacij, smrti, odsotnosti z delovnih mest ter več tveganja za pojav druge različice, ki bo še bolj prenosljiva in smrtonosna kot omikron. WHO je v torek opozorila, da bi se lahko v naslednjih dveh mesecih z omikronom okužila več kot polovica Evropejcev.

Mlajša populacija

Primož Lavre/Reporter
Prof. dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu

Kot je danes opozoril Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, je analiza podatkov kalifornijskega bolnišničnega sistema Permanente of Southern Californija v Združenih državah Amerike, ki je zajela skoraj 70.000 covidnih bolnikov v Kaliforniji, pokazala, da je bilo zaradi omikrona dvakrat manj hospitalizacij kot zaradi delte; nevarnost, da bodo potrebovali intenzivno zdravljenje, je manjša za 75 odstotkov, tudi smrtnost je 10-krat nižja. Študije, ki so jo pripravili raziskovalci kalifornijske univerze, univerze Berkeley, sistema Kaiser Permanente ter ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), sicer še niso pregledali in potrdili drugi znanstveniki.

V študiji so nadalje ugotovili manjšo učinkovitost cepiv proti omikronu, a tudi, da nudijo pomembno zaščito pred težjim potekom bolezni. Da povzroča manj hudo obliko bolezni kot delta, so ugotovili že v raziskavah podatkov prebivalcev v Južni Afriki, Veliki Britaniji in na Danskem, kot tudi v laboratorijskih poskusih.

Jerala je ob tem pripomnil, da je populacija iz ameriške študije mlajša in da se bodo z okužbami starejših številke verjetno poslabšale. »Posledice so številne bolnišnice v Združenih državah Amerike na robu zmogljivosti z najvišjim številom hospitalizacij doslej,« je še zapisal.

Kaj pa to pomeni za Slovenijo? Kot ocenjuje Jerala, »0,5 odstotka hospitalizacij (0,8 odstotka na Danskem) pomeni nekaj sto pacientov na teden za sedanje stopnje okužb v Sloveniji«.

Ne prej kot v treh mesecih

Jerala je v začetku meseca sporočil, da so nekateri proizvajalci svoja cepiva že začeli prilagajati koronavirusni različici omikron, a da teh prilagoditev po njegovi oceni ne moremo pričakovati prej kot v treh mesecih.