Nove stranke

Na politični parket stopa stranka LIDE Igorja Zorčiča

L.J./STA
12. 1. 2022, 06.23
Posodobljeno: 12. 1. 2022, 08.23
Deli članek:

Danes se bo zgodil ustanovni kongres stranke Liberalnih demokratov LIDE pod vodstvom Igorja Zorčiča, sicer predsednika Državnega zbora.

Bobo
Igor Zorčič

Ustanovni kongres bo zaprt za javnost, pa tudi sicer se bo zaradi visokega števila okužb odvijal digitalno. Na kongresu bodo predstavili program stranke in izvolili vodstvene organe. Predvidoma bo na vodstvo stranke prevzel Igor Zorčič, ki je edini kandidat za predsednika.

Ustanovitev stranke je nekdanji član SMC Zorčič napovedal že decembra. Pri vrednotah bodo v stranki LIDE v ospredju svobodna gospodarska pobuda in človekove pravice. Kateri posamezniki sodelujejo pri ustanovitvi stranke, za zdaj uradno še ni znano, v zadnjih mesecih so se večkrat omenjala nekatera imena nekdanjih članov SMC, med drugim tudi nekdanjo pravosodno ministrico Lilijano Kozlovič. Da je med ustanovnimi člani, je za STA potrdil tudi nekdanji zdravstveni minister iz DeSUS Tomaž Gantar, saj, kot je navedel, podpira dobra programska izhodišča stranke. Med ustanovnimi člani stranke pa naj ne bi bilo Zorčičevih kolegov iz poslanske skupine nepovezanih poslancev Janje Sluga in Jurija Lepa.

Zorčič se je o možnosti sodelovanja že pogovarjal s člani koalicije KUL, pa tudi z nekdanjim predsednikom uprave Gen-I Robertom Golobom, ki je napovedal vstop v politiko. Stranka LIDE bo pripravljena na sodelovanje s strankami, ki zagovarjajo podobne politične vrednote in si želijo drugačne vlade, kot je aktualna pod vodstvom Janeza Janše, je povedal Zorčič.