Politične igrice

Erika Žnidaršič ostaja voditeljica oddaje Tarča na TV Slovenija

P.T./STA
10. 1. 2022, 18.11
Posodobljeno: 10. 1. 2022, 20.59
Deli članek:

Tudi v kolektivu informativnega programa TVS najostreje obsojajo politični pritisk, ki ga doživljata ekipa oddaje in voditeljica.

Žiga Culiberg/RTV SLO
Erika Žnidaršič, Tarča

Radiotelevizija Slovenija zavrača govorice o suspenzu voditeljice Tarče na TV Slovenija Erike Žnidaršič, ki so minuli teden zaokrožile na družbenih omrežjih, in je proti pritiskom na novinarje. Oddaja ostaja na sporedu, so dodali.

Po četrtkovi oddaji Tarča, v kateri je voditeljica gostila nekdanjega mariborskega župana in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, so se nekateri odzvali zelo kritično, član programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Slavko Kmetič pa je predsednika sveta Cirila Baškoviča pozval k sklicu izredne seje, na kateri bi obravnavali to oddajo.

Baškovič je povedal, da bo vsebino, povezano z oddajo, uvrstil na dnevni red zadnje seje sveta v tem mandatu, ki bo 24. januarja. Še prej bo po njegovih besedah na sporedu drugi del oddaje. "Dokler oddaja ni končana, razsojanje o njej ni smiselno," je dejal.

Na RTVS pa so v sporočilu za javnost zapisali, da ostro obsojajo napade na zaposlene, vse poskuse blatenja in izvajanja pritiska nanje in na celotni javni zavod. "Prepričani smo, da je kultura dialoga ključen del zdrave in zrele demokratične družbe in da se moramo vsi prizadevati za neodvisnost in avtonomnost novinarstva in javnega medija," so poudarili. Dodali so, da se bodo v zavodu vedno zavzemali za dostojno in konstruktivno komunikacijo tudi na družbenih omrežjih.

Oddaja sicer po njihovih zagotovilih ostaja na sporedu TVS, medtem ko bo ta četrtek zaradi zaostrenih epidemioloških razmer izjemoma na sporedu posebna oddaja Premagajmo covid-19. Odločitev o tem je bila po njihovih navedbah sprejeta v začetku minulega tedna in tako ni povezana z vsebino zadnje oddaje Tarča. Pri tem poudarjajo, da so v izjemnih okoliščinah dolžni ostati programsko fleksibilni in se prilagoditi javnemu interesu.

Poziv k izredni seji zavodovega programskega sveta in lažne informacije, ki so zaradi zadnje Tarče zaokrožile v javnosti, so nedopusten pritisk na novinarje in urednike v celotnem informativnem programu, pa so zapisali v kolektivu informativnega programa TVS. Spomnili so, da je aktiv novinarjev informativnega programa TVS vodstvo zavoda v soboto pozval, naj se na diskreditiranje in politični pritisk najostreje odzove in zaščiti zaposlene. Iz kolektiva informativnega programa RTVS so poslali sporočilo, da: "Pri uresničevanju svojih pristojnosti je programski svet zavezan načelu politične neodvisnosti javne RTV Slovenija tako v razmerju do države kot tudi drugih formalnih in neformalnih centrov politične moči."