Varni v prometu

Preventivna akcija: kaj bo te dni na cestah preverjala policija?

L.J./STA
10. 1. 2022, 06.29
Posodobljeno: 10. 1. 2022, 06.40
Deli članek:

Agencija za varnost prometa danes začenja z preventivno akcijo Varno brez telefona v prometu, ki bo trajala do 23. januarja.

Profimedia
Uporaba telefona za volanom možnost nesreče poveča kar do 23-krat.

V okviru akcije bo prometna policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov ter drugih naprav, ki motijo voznikov vid, sluh, ali na drug način onemogočajo možnost oblvladovanja vozila.

Akcija se pričenja danes in bo trajala do 23. januarja. Z njo želi Agencija za varnost v prometu opozoriti na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Agencija skupaj s Policijo tako poziva: "Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!"

V zadnjem desetletju je uporaba mobilnih telefonov eden izmed najpogostejših motilcev voznikov, ko jih vozniki uporabljajo, pa se možnost prometne nesreče poveča do kar 23-krat.

Agencija želi s kampanjo udeležence cestnega prometa informirati tudi o novih zakonskih določbah. Te so začele veljati sredi avgusta in so s seboj prinesle strožje kazni. Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov in tri kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, torej kolesa, električni skiroji in ostala lahka motorna vozila, pa kazen znaša 120 evrov.