zaradi veseljaške preteklosti ostal v senci

Ministrica Simona Kustec zaposlila že skoraj vso Slavinčevo fakulteto

Roman Tomac
10. 1. 2022, 05.42
Posodobljeno: 10. 1. 2022, 14.46
Deli članek:

Kaj imajo skupnega Mitja Slavinec, Franc Janžekovič, Boris Munišič, Andreja Špernjak, Igor Pesek in Robert Repnik?

Mediaspeed
Mitja Slavinec je imel ambicije biti minister, vendar je SDS skrbela njegova preteklost.

Bobo
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pridno podpisuje, kar ji Slavinec predlaga v kadrovanje.

Poleg tega, da prav vsi prihajajo z mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko, so ključne položaje na področju slovenskega izobraževanja in znanosti zasedli v času aktualne, štirinajste vlade. V času ministrovanja Simone Kustec, ki je zgoraj omenjene kadrovala kot po tekočem traku.

Dekan mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko Mitja Slavinec je najprej in pred imenovanjem na položaj državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), kjer je nasledil Jureta Gašpariča, ki se je predsedniku vlade Janezu Janši zameril, ko je javnost opozoril na njegovo laganje v zvezi z zamujanjem z razpisi na fakultete, nameraval postati minister.

Takratna SMC, današnji Konkretno, je namreč kolebala med dvema imenoma: med Slavincem in Simono Kustec, ki je usodni »da« ministrovanju dahnila zgolj nekaj dni pred zaslišanjem na resornem odboru v državnem zboru. Slavinec je po naših informacijah kot minister izvisel, ker so nekateri koalicijski partnerji, pa tudi Janša, opozorili na ne tako redke Slavinčeve alkoholno-zabavljaške podvige po lokalih in raznih mladinskih klubih pred leti.

A ambiciozni Slavinec, državni sekretar na MIZŠ, je obenem predsednik Slovenske potapljaške zveze in član disciplinske komisije Olimpijskega komiteja Slovenije. Obe organizaciji se finančno napajata tudi z ministrstva, na katerem naj bi bil Slavinec kot državni sekretar odgovoren za visoko šolstvo in znanost, zato je vprašanje o konfliktu interesov vsekakor upravičeno. Podobno vprašanje pa se nam poraja tudi ob dejstvu, da je Slavincu na ministrstvo uspelo skadrirati že pol ducata stanovskih kolegov z mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko, katere dekan je Slavinec postal decembra leta 2015.

STA
Med njenimi zadnjimi izbirami je bila Andreja Špernjak, ki jo Slavinec pozna s fakultete.

Slavinec je po naših informacijah kot minister izvisel, ker so nekateri koalicijski partnerji, pa tudi Janša, opozorili na ne tako redke Slavinčeve alkoholno-zabavljaške podvige po lokalih in raznih mladinskih klubih pred leti. 

Kustečeva podpisuje Slavinčeve kadrovske izbire

Ministrica Simona Kustec, ki slovi po izjemni upogljivosti, je na predlog državnega sekretarja in strankarskega kolega Slavinca tako kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo na MIZŠ nastavila Franca Janžekoviča, dotedanjega profesorja zoologije in prodekana za izobraževalno dejavnost na Slavinčevi fakulteti, kot vršilca dolžnosti direktorja direktorata za investicije pa je na MIZŠ zaposlila Borisa Munišiča, ki je dotlej opravljal funkcijo tajnika mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko.

Ko je vodenje službe za digitalizacijo izobraževanja na MIZŠ prevzel Igor Pesek, ki prav tako prihaja s Slavinčeve fakultete, je po slovesu nekdanje mariborske podžupanje Helene Kujundžić Lukaček z MIZŠ na ministrstvo kot vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo prišla tudi nekdanja kandidatka SDS za županjo Maribora Andreja Špernjak, ki je do imenovanja vodila center za vseživljenjsko učenje na mariborski fakulteti za naravoslovje in matematiko.

Iz kvote Slavinca oziroma z njegove fakultete za naravoslovje in matematiko sicer prihaja tudi Robert Repnik, odstopljeni direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost, ki bi mu mandat sicer potekel šele leta 2025, a je pred nekaj časa odstopil. Po naših informacijah je Repnik uradno odstopil zaradi dolgega prebolevanja covida, viri pa povedo, da je Repnik moral oditi predvsem zaradi nespametnih poslovnih odločitev, ki jih je ubiral kot direktor.

Strokovna vprašljivost Slavinčevih kadrov

Zaposleni na MIZŠ nas opozarjajo, da prepogoste kadrovske menjave na ministrstvu še zdaleč niso plod strokovnih premislekov, temveč so strokovno izjemno šibki kadri, ki prek stranke Konkretno prihajajo v pentagon slovenskega šolstva, športa, izobraževanja in znanosti, izbrani izključno po strankarski inerciji. Da je to res, je nedavno s totalnim raztrganjem ministričinega predloga demonstriral uradniški svet, samostojni in neodvisni organ. Predlog ministrice, ki bi Munišičevo vedejstvo rada spremenila v redni naziv generalnega direktorja, je uradniški svet namreč raztrgal: Munišiča vidijo kot povsem neprimernega kandidata za zasedbo generalnega direktorja direktorata za investicije, saj da je povsem brez zahtevanih znanj in potrebnih izkušenj. Kustečeva je Munišiču vedejstvo, ki mu poteče marca, doslej sicer že dvakrat podaljšala, tretjič mu ga ne more.

STA
Robert Repnik je odstopil kot direktor ARRS, čeprav je imel mandat do leta 2025.