Let v ameriškem bojnem letalu F16

Avanturizem ministra Tonina: "V letalu si vsaj srajce ne bo popacal"

G.G./STA
7. 1. 2022, 16.54
Posodobljeno: 7. 1. 2022, 16.59
Deli članek:

Minister za obrambo se je novembra v družbi ameriškega generala peljal v ameriškem bojnem letalu F16 iz letalske baze v italijanskem Avianu na Poček. V delu opozicije so do Tonina in njegove odločitve za omenjeni let kritični.

STA
Matej Tonin je obrambni minister, ki rad zaide na teren.

Twitter/MORS
Ni pa bil prvič v letalu.

Minister za obrambo Matej Tonin se je novembrske vaje letalske podpore na Počku udeležil na prav poseben način, saj je bil potnik v ameriškem večnamenskem bojnem letalu F16. Gostil ga je sam poveljnik ameriške letalske baze v Avianu, general Jason Bailey, poroča portal 24ur.com. Kot so zapisali, je konec novembra brez navzočnosti medijev odšel v ameriško bazo v Avianu, skupaj z Baileyem pa sta iz severne Italije preletela Tržaški zaliv in se spustila na Poček, kjer sta po navodilih slovenskega kontrolorja združenega ognja ob spremstvu pilatusov sklatila nekaj tarč in se vrnila v ameriško oporišče.

Na ministrstvu za obrambo so potrdili navedbe portala. "Minister je bil povabljen v Aviano, ob tej priložnosti pa je dobil možnost, da s poveljnikom Baileyem poleti do Počka," je dejal Aleš Sila iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu.

Kritično pa so se odzvali v delu opozicije. "To je dobesedno avanturizem obrambnega ministra," je koordinator Levice Luka Mesec dejal v današnji izjavi za novinarje. Po njegovih besedah gre za drago zabavo, ki jo je minister dobil kot nagrado za nakup vojaškega transportnega letala za 72 milijonov evrov. Izrazil je upanje, da bodo ljudje slišali, kaj počne pred volitvami. "V časih, ko se hrana in energenti dražijo, zapravlja državni denar, da v zameno dobi polet z vojaškim letalom, ki si ga je očitno že od malih nog želel," je dodal.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je v izjavi, prav tako namenjeni aktualnim političnim zadevam, ministrov let komentiral z besedami: "V letalu si vsaj srajce ne bo popacal."