Starši učencev z anonimko

Pod drobnogledom policije: v šoli s ponarejenimi dokumenti PCT?

Špela Ožir / Novi tednik
6. 1. 2022, 05.32
Deli članek:

Skupina staršev učencev Waldorfske šole Savinja iz Žalca je zaskrbljena zaradi razmer v šoli. Kot so zapisali v anonimnem pismu, vodstvo šole naj ne bi spoštovalo ukrepov za zajezitev virusa.

Sherpa
Šolo je pod drobnogled vzela Policijska uprava Celje, ki na podlagi anonimne prijave preverja, ali obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja.

Ravnatelj Jože Školc vse očitke zavrača in dodaja, da ne ve, zakaj nekateri želijo s tem načrtno škodovati ugledu njihove šole.

»Nekajkrat je že prišla zdravstvena inšpekcija, a ni ugotovila posebnih nepravilnosti, zato se ne morem znebiti občutka, da nam nekateri starši želijo nagajati,« pravi Školc. Šolo je pod drobnogled vzela Policijska uprava Celje, ki na podlagi anonimne prijave preverja, ali obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja.

»Obveščamo vas, da smo starši Waldorfske šole Savinja izredno zaskrbljeni nad vodstvom šole, ki dovoljuje in z nekaterimi starši prikriva ponarejene dokumente PCT,« je skupina staršev zapisala v pismu, ki so nam ga pred dnevi poslali v uredništvo in v njegovem nadaljevanju celo našteli nekaj učencev, ki naj bi imeli ponarejene tovrstne dokumente. Ravnatelj Jože Školc je nad tem presenečen.

Pravi, da o tem ne ve ničesar in da izvajajo vse ukrepe v skladu z zakonom. »Nekateri otroci se testirajo, spet drugi so covid-19 že preboleli. Vsa potrdila in dokumenti se ujemajo s številom otrok, ni pa v pristojnosti vodstva šole, da preverja njihovo verodostojnost. Če nas bodo pristojni organi obvestili o nepravilnostih, bomo v skladu z zakonom in njihovimi navodili ukrepali,« poudarja ravnatelj in dodaja, da so najprej nekateri starši res oddali zdravniška potrdila, a jih je vodstvo pozvalo, naj, ker v tem primeru ne gre za veljavni dokument, predložijo takšnega s QR-kodo, kar so po ravnateljevih besedah tudi storili.

Nekateri brez mask

Skupina staršev v nadaljevanju pisma navaja, da kljub pogostim obiskom inšpekcije še vedno redkokateri učitelj in otrok nosi zaščitno masko. »Otroke z masko se šikanira, prav tako starše, ki na roditeljskem sestanku nosijo maske,« so zapisali. Ravnatelj pravi, da je tako zaposlene kot učence ničkolikokrat opozoril, da morajo nositi zaščitne maske. »Vsi učitelji jih nosijo in se redno samotestirajo. Veliko staršev je podalo izjavo, da na podlagi odločbe ustavnega sodišča, da je odlok v neskladju z ustavo, otroci naj ne bi nosili mask. Vodstvo šole se trudi, da bi jih kljub temu čim več učencev nosilo, a če je kdo nima, ga ne more nihče prisiliti oziroma ga niti ne sme,« pojasni ravnatelj in dodaja, da je bil o nekaterih primerih šikaniranja seznanjen in so jih ustrezno razrešili.

Šoli povsem zaupajo

Skupino staršev, ki so tako kot ravnatelj presenečeni nad vsebino pisma, zanima, od kod avtorjem vse te zasebne informacije, do katerih kot starši nimajo dostopa. Obenem si želijo, da šole ne bi več po nepotrebnem blatili in da se o njej končno začnejo vrstiti pozitivne novice. »Šola se ukrepov drži in menimo, da vodstvo šole in učitelji ravnajo v skladu z odloki. Otroci staršev, ki se z ukrepi ne strinjajo, pa se šolajo od doma,« sta pojasnili mami. Spet druga mama in oče pravita, da sta otroka v waldorfsko šolo vpisala, ker sta zelo naklonjena tovrstni pedagogiki. »Verjameva v šolo in njene učitelje. Najina otroka prihajata iz šole nasmejanih obrazov in dobre volje. Šola v času izrednih razmer, ki so posledica covida-19, ravna v skladu s predpisi. Kot starša ne opažava nobenih nepravilnosti,« sta pojasnila in dodala, da se z vsebino anonimnega pisma nikakor ne strinjata. »Vesela bi bila, če bi tisti, ki širijo take zlonamerne novice, ki mečejo slabo luč na šolo in s tem na vse generacije otrok (sedanje in prihodnje), ki so vključene v waldorfski vzgojno-izobraževalni proces, tovrstne informacije zadržali zase in svoje tegobe obračali v drugo smer.«

Sledijo navodilom inšpekcije

Ravnatelj Jože Školc dodaja, da skupina staršev, ki očitno želi namenoma okrniti ugled šole, to nenehno prijavlja inšpekciji, s šolo pa ne vzpostavlja nobenega stika, kar je nenavadno in v popolnem nasprotju z načeli delovanja waldorfske šole. »Glede na nekatere znake gre pri vsem tem za medsebojne spore nekaterih družin. Šola z inšpekcijskimi službami dobro sodeluje in upošteva njihove nasvete ter napotke glede morebitnih sprememb, ki se jih loti nemudoma,« še pravi ravnatelj in dodaja, da je bil eden takšnih primerov začetni zaplet pri pridobitvi soglasij za testiranje, katerih število se ni ujemalo s številom otrok, zato je inšpektorat za šolstvo za nekaj dni za vse učence odredil šolanje na daljavo. Ko je vodstvo pridobilo vsa soglasja, so učenci lahko znova sedli v šolske klopi.