Širjenje omikrona

Poklukar spregovoril o krajšanju karantene in pogoju PC

L.J.
3. 1. 2022, 14.11
Posodobljeno: 3. 1. 2022, 15.10
Deli članek:

Vlada pretresa nove ukrepe, sprejemala naj bi jih že ta teden.

STA
Minister za zdravje Janez Poklukar se nagiba h krajšanju karantene

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci spregovoril o novih protikoronskih ukrepih za zajezitev različice omikron. Trenutno je v Sloveniji potrjenih 324 primerov okužbe z novo različico omikron, pri 2335 primerih pa obstaja sum na okužbo.

Epidemiologom na NIJZ je Poklukar zastavil vprašanje o možnosti krajšanja karantene. Po besedah Poklukarja bi bilo zaradi krajše inkubacijske dobe pri različici omikron, ta v povprečju traja 2,5 dni, smiselno uvesti možnost, da se karantena prekine po petih dneh, če okuženi predloži dokazilo o negativnem testu. Poklukarju se krajšanje karantene zdi smiselno predvsem zaradi tega, ker bo v primeru visokega števila okuženih in posledično visokega števila karanten zaradi različice omikron, lahko sledil izpad delovnih procesov. 

Na NIJZ so za STA povedali, da takega ukrepa še ni smiselno uvajati, saj pri nas različica omikron s krajšo inkubacijhsko dobo še ne prevladuje. Bodo pa o tem ponovno razpravljali še v tem tednu. 

Poklukar je na vprašanje o uvedbi pogoja PC (preboleli in cepljeni) odgovoril, da čaka na usmeritve stroke. Epidemiologi NIJZ niso najbolj naklonjeni niti uvedbi pogoja PC. "V trenutnem stanju, ko so vsi napori namenjeni obvladovanju širjenja virusa, po našem mnenju ostaja testiranje pomembno. Z vidika omejevanja širjenja okužb poudarjamo pomen po prosto dostopnem samotestiranju za celotno prebivalstvo," so minuli teden sporočili za STA. 

K obveznemu cepljenju so sicer vlado do sedaj pozvali že v strokovnem svetu UKC Ljubljana in v Slovenski zdravniški zbornici.