nič od volje ljudstva

Poslanci onemogočili razpis referenduma o interventnem zakonu

B.K./STA
29. 12. 2021, 16.36
Posodobljeno: 29. 12. 2021, 16.39
Deli članek:

Državni zbor je danes sklenil, da razpis zakonodajnega referenduma o novem interventnem zakonu za pomoč ob covidu-19 ni dopusten. Sprejemu sklepa so nasprotovali poslanci opozicije, ki so opozarjali, da si vladajoča koalicija z zakonom le kupuje volilne glasove.

Bobo
Poslanci so onemogočili možnost razpisa referenduma.

Državni zbor je zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 sprejel v ponedeljek. Državni svet se je danes odrekel možnosti izglasovanja odložilnega veta, poslanci pa so nato s 46 glasovi za in 19 proti odločili, da ga ni mogoče izpodbijati na referendumu. S tem se zagotavlja pravna podlaga, da bo mogoče zakon hitreje uveljaviti.

Vrednost ukrepov v novem protikoronskem zakonu je 280 milijonov evrov. Med drugim prinaša nove solidarnostne dodatke, odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19, podaljšanje koriščenja turističnih bonov in neizrabljenega dopusta ter povračilo stroškov hitrih testov delodajalcem. Začasno tudi zvišuje zgornjo mejo uvrščanja zdravnikov in zobozdravnikov v plačne razrede.

Proti sklepu, da na zakon ni mogoče razpisati referenduma, so glasovali poslanci LMŠ, SAB, SD, Levice in NP.