Zimska idila

FOTO in VIDEO: Deli Slovenije pod debelo odejo, Slovenija deležna konkretne pošiljke

S.R.
8. 12. 2021, 18.47
Posodobljeno: 8. 12. 2021, 22.32
Deli članek:

Meteorologi so za noč na četrtek napovedali konkretno pošiljko snega. Do jutranjih ur naj bi ga zapadlo tudi do 30 centimetrov, največ na Gorenjskem.

M.R.
Zasnežen Zmajski most v Ljubljani.

Slovenski meteorologi so tudi za sredo napovedali izdatno snežno pošiljko. Vreme jih ni razočaralo. Kot so malo pred 17. uro navedli pri Agenciji RS za okolje (Arso), so bile takrat obilne padavine še nad Italijo, kjer se je poglabljal "genovski ciklon." Njegov vpliv je že dosegel naše kraje, so pojasnili, enako pa je potrdil naš zvesti bralec iz občine Bohinj, kjer se je ob mraku začel pravi snežni metež. Še več, kot nam je poročal iz Stare Fužine, gre za "suh, taboljši sneg." A se snežink niso veselili samo na severozahodu države, skozi okno je zaploskal še eden od naših zvestih bralcev, ki svoje oči pase na zasneženi Ljubljani.

Bralec
Most čez Mostnico v Stari Fužini.

Bralec
Sneži tudi v Ljubljani.

Da je pred nami vremensko pestra noč, so poudarili tudi ljubiteljski meteorologi pri portalu Neurje.si. Napovedujejo, da ga bo največ zapadlo v "zahodni, severni in osrednji Sloveniji." Ob tem opozarjajo, da "ponekod na prehodu med Primorsko in Notranjsko ter na jugu in skrajnem vzhodu Slovenije ni izključen žled." Dodajajo, da bodo ceste marsikje zasnežene, zato se na pot "odpravite dovolj zgodaj in z ustrezno zimsko opremo ter seveda z veliko mero strpnosti in previdnosti."

Bralec
Razmere v Stari Fužini, kjer se veselijo "suhega, taboljšega snega."

Promet.si
Razmere na Bledu malo po 18. uri.

Oranžni alarm

Največ snega bo predvidoma zapadlo na Gorenjskem in Notranjskem, do jutra tudi približno 30 centimetrov. V osrednji Sloveniji naj bi ga zapadlo od 10 do 20 centimetrov. Pri agenciji Arso so sicer za večji del države izdali oranžni alarm. Na Primorskem bo deževalo, pri čemer obstaja tudi nevarnost poplav. Padavine bodo jutri zjutraj oslabele in dopoldan ponekod tudi ponehale. Popoldne se bodo nato od vzhoda ponovno razširile nad večji del države.

Da bo današnja pošiljka konkretna, opozarjajo tudi na Darsu, kjer so pojasnili, da so njihove plužne službe že na terenu. Na ceste so se odpravili že pred sneženjem, ko so začeli s preventivnim posipanjem. Na avtocestnem omrežju bodo nato plužili vso noč. "Voznike pozivamo, naj se na pot nikakor ne odpravijo brez obvezne zimske opreme!" so dodali.

Prometno-informacijski center je medtem prek Twitterja sporočil, da so na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezersko obvezne verige. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Ob tem na gorenjski avtocesti proti Avstriji izločajo tudi tovorna vozila.

Bralec
Sneži tudi v Ljubljani.

Promet.si
Bohinjska Bistrica malo po 18. uri.