Davčna tajnost

Huda kršitev Ivana Simiča? FURS podal skopo razlago, Pavšič vztraja

Antun Katalenić
8. 12. 2021, 11.30
Posodobljeno: 8. 12. 2021, 15.14
Deli članek:

Generalni direktor Finančne uprave RS priznal, da vsako leto pelje na kosilo "najboljšega dohodninskega plačnika".

Bobo
Ivan Simić za komentar danes ni dostopen.

V javnosti še vedno odmevajo besede prvega človeka finančne uprave Ivana Simiča, ki je na včerajšnjem zaslušanju pred preiskovalno komisijo Državnega zbora, ki preiskuje izvajanje ukrepov, povezanih z epidemijo COVID-19, kar sam priznal, da vsako leto, iz lastnega žepa, plača kosilo osebi, ki je plačala največji znesek dohodnine.

Na očitno zlorabo, ki si jo je s tem dopustil Simič, je opozoril predsednik komisije Robert Pavšič (LMŠ), nazaj pa je dobil repliko Simiča, ki je v vidnem nelagodju zgolj dejal: "Glejte, če sem naredil prekršek – kazen. Gremo naprej." Drugačnega mnenja je Pavšič, ki je v razgovoru za Svet24 povedal, da gre za kršitev, ki presega notranje pravilnike Fursa, zaradi česar je napovedal, da bo kot poslanec na tožilstvo naslovil sum kaznivega dejanja.

Odgovor finančne uprave

Iz Fursa so na medijsko poizvedovanje o dogodku zapisali sledeče:

Zakon o davčnem postopku v 17. členu določa, da imajo dostop do podatkov, ki so davčna tajnost, vse zaposlene osebe davčnega organa, v obsegu, ki je potreben za opravljanje njihovih delovnih nalog

Akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v FURS med nalogami generalnega direktorja med drugim določa tudi odločanje v davčnem postopku in upravnem postopku na prvi stopnji. V skladu s to določbo generalni direktor odloča tudi v postopku letne odmere dohodnine na podlagi informativnih izračunov dohodnine, ki jih tudi podpiše. Generalni direktor je torej upravičeno, v skladu z zakonom, seznanjen s podatkom o letni odmeri dohodnine zavezancem, saj v teh postopkih odloča

Poudarili bi tudi, da medijem vsako leto na njihovo prošnjo pošljemo razosebljene podatke o največjih plačnikih dohodnine, seveda brez konkretnih imen, samo znesek plačene dohodnine in vir dohodka, iz katerega je bila dohodnina odmerjena.

Generalni direktor ni razkril nobene davčne tajnosti. Javnost tudi ni izvedela niti ene dodatne informacije, ki medijem že ne bi bile znane.

Bobo
Robert Pavšič bo tožilstvu podal sum kaznivega dejanja.

Prekoračitev pooblastil

Pavšič je prepričan, da je Simič s svojim vedenjem prekoračil pooblastila. Da je generalni direktor “zaradi lastnega ega, lastne promocije pogledal evidence, zato da je nekoga povabil na kosilo - ne glede na dobrohotnost - je huda kršitev” dodaja poslanec LMŠ. Pavšič nadalje poudarja, da mora vsak vpogled v evidence biti zabeležen, pri čemer mora biti naveden tudi razlog za to dejanje, ob tem pa je spomnil na neljube dogodke iz leta 2008, ko je takratna informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar potrdila, da je 153 od 200 preverjanih uslužbencev Davčne uprave RS nepooblaščeno vpogledalo v podatke znanih Slovencev. Takrat so radovedni dacarji največkrat brskali po podatkih pevke Helene Blagne, predsednice LDS Katarine Kresal in pevke Saše Lendero, sledila pa so jim predsednik države Danilo Türk in predsednik vlade in SDS Janez Janša.

Pavšič poudarja, da ga ne skrbi toliko ta primer, kot dejstvo, da bi lahko prihajalo do podobnih kršitev v bolj resnih primerih. O Simiču še pove, da “Če je on tak poznavalec zakonodaje, kar nedvomno je, … bi moral točno vedeti kaj se sme in kaj ne sme."

Aktualna informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je za naš časopis potrdila, da bodo situacijo preučili, ob tem pa je jasno poudarila, da "za vsako obdelavo osebnih podatkov, torej tudi za vsak vpogled v zbirko osebnih podatkov, mora obstajati ustrezna pravna podlaga. Ob sami pravni podlagi pa je ključen tudi namen obdelave osebnih podatkov, ki mora biti vezan na konkreten zakonit postopek ... Samo dejstvo, da nekdo ima dostop do nekega podatka še ne pomeni, da ga lahko uporabi za katerikoli namen."

Bobo
Fotografija je simbolična

Ego nad zakoni

Več kot očitno je tokrat Simiču velik ego škodil, iz javnosti in opozicije pa bo nedvomno sledilo obdobje pritiskov na FURS naj razjasni dogajanje in sankcionira potencialne kršitelje pravil. Kot je še povedal Pavšič, samo dejstvo, da Simič pelje na kosilo posameznike, že v osnovi "ni higienično" do vseh ostalih plačnikov dohodnine. Kakšno ceno za svoj spodrsljaj bo plačal Simič, ki je bil komaj v začetku novembra imenovan za poln mandat do leta 2026. Danes generalni direktor ni bil na voljo za medije, prav tako pa nam iz Fursa še niso uspeli poslati razosebljene podatke o največjih plačnikih dohodnine za letošnje leto. Če bo Ivan Simič zvest svojim besedam iz Državnega zbora, kjer je poudaril, da nima kaj za skrivati, bo javnost v kratkem prejela pojasnilo kako, kdaj in kje je pridobil vpogled v evidence za potrebe vabila na kosilo.


Aktualna informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je za naš časopis potrdila, da bodo situacijo preučili, ob tem pa je jasno poudarila, da "za vsako obdelavo osebnih podatkov, torej tudi za vsak vpogled v zbirko osebnih podatkov, mora obstajati ustrezna pravna podlaga. Ob sami pravni podlagi pa je ključen tudi namen obdelave osebnih podatkov, ki mora biti vezan na konkreten zakonit postopek ... Samo dejstvo, da nekdo ima dostop do nekega podatka še ne pomeni, da ga lahko uporabi za katerikoli namen."