Svetovno prvenstvo

Slovenke do remija, Grosova dosegla nov mejnik!

STA
7. 12. 2021, 20.01
Posodobljeno: 7. 12. 2021, 21.04
Deli članek:

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se je na današnji tekmi 3. kroga svetovnega prvenstva v španskem Granollersu z Angolo razšla z neodločenim izidom 25:25 (13:14).

Profimedia
Slovenske rokometašice v drugi krog odhajajo z dvema točkama.

Izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića so po uvodni zmagi nad Črnogorkami z 28:18 in nedeljskem porazu proti Francozinjam z 18:29 skupinski del končale z neodločenim izidom proti Angolkam. Slovenke v drugem delu zaključnega turnirja med 9. in 13. decembrom v Granollersu čakajo obračuni z Rusinjami, Srbkinjami in Poljakinjami.

Slovenija bo v glavni del tekmovanja prenesla dve točki. V četrtfinale se bosta uvrstili najboljši izbrani vrsti iz skupine 1, ki se bosta nato križali z najboljšima iz skupine 2. V njej bodo nastopile Norveška, Romunija, Nizozemska, Švedska, Kazahstan in Portoriko.

Odličen začetek, medlo nadaljevanje

Slovenke in Angolke so se na četrtem medsebojnem obračunu na svetovnih prvenstvih tako prvič razšle z neodločenim izidom. Slovenke so jih doslej premagale le v Nemčiji 2017, na zaključnih turnirjih v Rusiji 2005 in na Japonskem 2019 pa so izgubile.

Slovenske rokometašice so na najboljši možni način odprle izjemno pomemben obračun proti 14-kratnim in aktualnim afriškim prvakinjam iz Angole. Po golih Elizabeth Omoregie, Ane Gros in Maje Svetik so v četrti minuti povedle s 3:0. Nato so zaigrale malce medlo, tako da so jih Afričanke, ki so prvi gol na tekmi dosegle šele ob koncu pete minute, v deseti minuti ujele in izenačile na 4:4.

Sredina prvega polčasa je minila v enakovredni predstavi, nato pa so v Granollersu znova zagospodarile slovenske rokometašice ter si po dveh golih Grosove in enega Nataše Ljepoje v 23. minuti priigrale tri gole prednosti (11:8).

V naslednjih dveh minutah so znova zaigrale medlo in zmedeno, kar so telesno izjemno sposobne Afričanke izkoristile in po delnem izidu 3:0 izenačile na 11:11, v končnici prvega polčasa pa prvič na dvoboju pogledale v hrbet tekmic (13:14).

Za začetek ogromno napak

Grosova je na današnji tekmi postavila nov mejnik, na dosedanjih tekmah je zabila več kot 600. golov, več golov je dosegla le Tanja Oder (686).

Slovenke so slabo odprle drugo polovico tekme, naredile so ogromno napak, tako da so v 37. minuti zaostale za tri gole (15:18). Tudi v nadaljevanju je v njihovi igri "kapljalo in curljalo", na njihovo srečo pa so grešile tudi Angolke, tako da so jih Slovenke v 46. minuti po golu Grosove ujele in izenačile na 19:19, le minuto kasneje pa je prva dama slovenskega rokometa v zadnjem desetletju svoje soigralke znova popeljala v vodstvo z 20:19.

Adžićeve izbranke, ki bi v drugi del napredovale tudi v primeru današnjega poraza z devetimi goli, so imele v zadnjih petnajstih minutah absolutni rezultatski nadzor nad Angolkami, neodločen izid pa je glede na prikazano tudi najbolj pravičen.

V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Ana Gros z 12 goli, medtem ko je Nina Zulić dosegla tri zadetke.