S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Poleg Hojsa bodo zaslišali državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boža Predaliča, pred člane komisije pa bodo stopili soproga davčnega svetovalca Roka Snežiča Klavdija Snežič, odgovorni urednik na Nova24TV Boris Tomašič in podjetnik Dražen Kuča.

Nekdanji prvi mož NKBM Aleš Hauc je pred komisijo že priznal, da bi na področju, ki se nanaša na preprečevanje pranja denarja, v banki lahko naredili več. Nekdanja pooblaščenka za preprečevanje pranja denarja v tej banki Vesna Rožanc pa je povedala, da je upravo banke več mesecev neuspešno opozarjala na sumljive transakcije, a da z upravo banke velikokrat ni uspela vzpostaviti stika.

Preiskovalna komisija je na seji novembra zaslišala hčerko lastnika podjetja Bismark Sašo Slavnić ter ustanovitelja in direktorja podjetja Poštajner Romana Stropnika, ki pa na večino vprašanj komisije nista podala jasnih odgovorov.