Strankarski kadri

Med kandidati za programski svet RTV Slovenije nekdanji poslanec in piarovca

Mihael Korsika
7. 12. 2021, 05.49
Deli članek:

Največja vladna stranka SDS bi za programskega svetnika RTV Slovenije imela svojega nekdanjega poslanca Jožefa Jerovška, SMC svojo nekdanjo piarovko Anušo Gaši, opozicijski Desus pa aktualnega predstavnika za stike z mediji Dejana Cesarja.

STA
Izmed 29 programskih svetnikov jih 16 izvoli državni zbor na predlog gledalcev, poslušalcev, univerz, društev itd., pet na predlog političnih strank, tri izvolijjo zaposleni na RTV Slovenija, dva na predlog verskih skupnosti imenuje predsednik države, po enega pa imenujejo madžarska in italijanska narodna skupnost ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Primož Lavre
Jožef Jerovšek je nekdanji dolgoletni poslanec SDS.

Na začetku prihodnjega leta bo potekel mandat 21 članom programskega sveta Radiotelevizije Slovenija, v katerem sedi 29 predstavnikov družbe. Osem preostalih članov, ki se jim mandat izteče čez dve leti, je izrazito naklonjenih aktualni vladi, medtem ko bo državni zbor imenoval 13 novih programskih svetnikov.

SDS predlaga Jožeta Jerovška

Parlamentarna mandatno-volilna komisija bo v petek obravnavala kandidate za nove programske svetnike RTV Slovenija. Pet izmed 13 programskih svetnikov bo imenovanih na predlog političnih strank, ostalih osem pa predlagajo gledalci, univerze, društva, nevladne organizacije in drugi.

Med kandidati političnih strank so nekdanji poslanec SDS Jožef Jerovšek (predlaga SDS), dozdajšnja članica programskega sveta Špela Trobec (LMŠ) in Ciril Baškovič (SD), ki je prav tako član in tudi predsednik aktualnega programskega sveta. Kandidirajo še profesor na ljubljanski filozofski fakulteti in nekdanji predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič (Levica), nekdanja asistentka Lojzeta Peterleta Maja Lapornik (Nsi), nekdanja piarovka SMC Anuša Gaši (SMC), tiskovni predstavnik poslanske skupine Desus Dejan Cesar (Desus) in nekdanji poslanec Zelenih Slovenije Vane Gošnik (SNS). Med parlamentarnimi političnimi strankami svojega kandidata ni izbral le SAB.

V skladu z zakonom o RTV Slovenija bi morala izbira petih kandidatov političnih strank v »največji možni meri upoštevati zastopanost strank v državnem zboru«. Glede na to, da je koalicija letos več mesecev po nastanku poslanske skupine nepovezanih poslancev onemogočala njihovo udeležbo na sejah parlamentarnih delovnih teles, se postavlja vprašanje, ali bo koalicija upoštevala zakon.

V trenutnem razmerju moči ima manjšinska koalicija v parlamentu 38 poslanskih mest (SDS, NSi in SMC), združena opozicija 43 (LMŠ, SD, Levica, SAB, Nepovezani poslanci), medtem ko imata provladni, a uradno opozicijski poslanski skupini Desus in SNS sedem poslancev.
Koaliciji bi torej med petimi kandidati pripadla le dva, ostali pa bi morali biti kandidati opozicije. V javnosti se pojavljajo informacije, da bi lahko manjšinska koalicija s pomočjo Desusa in SNS poskrbela, da bodo za programske svetnike izvoljeni vsi trije koalicijski kandidati ter kandidata vladi naklonjenih poslanskih skupin Desusa in SNS. To bi pomenilo, da bi opozicijske stranke LMŠ, SD in Levica, ki imajo v parlamentu 34 poslancev, ostale brez predstavnika v programskem svetu RTV Slovenije. Mandatno-volilna komisija bo obravnavala še kandidature za osem programskih svetnikov, ki jih v imenovanje predlagajo gledalci in poslušalci programov RTV Slovenija, univerze in fakultete, društva, zveze društev ter druge organizacije civilne družbe. Za osem mest se poteguje 37 kandidatov, med katerimi bo koalicija s pomočjo SNS in Desusa najverjetneje izbrala vladi naklonjene.

Popoln prevzem

Po tem ko se bo do predlaganih kandidatov opredelila državnozborska mandatno-volilna komisija, bo končno odločitev sprejel državni zbor. Manjšinska koalicija bi tako lahko poskrbela za popoln prevzem programskega sveta zavoda, s čemer bi lahko lažje vplivala na delovanje RTV Slovenije, ki jo premier Janez Janša nenehno napada prek Twitterja in jo obtožuje pristranskega poročanja.