Dobavitelji pojasnjujejo različne cene električne energije

Povišanje cen elektrike; državna uprava do elektrike ceneje kot zdravstvo

Luka Tetičkovič
6. 12. 2021, 16.40
Deli članek:

Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije (ZDRZZ) ugotavlja, da se je cena električne energije v naslednjem letu dvignila na 277 odstotkov, vsaj takšna je ponudba dobavitelja GEN-I. Ministrstvo za javno upravo, ki je zbiralo ponudbe dobaviteljev za naslednji dve leti, je medtem pridobilo ponudbo s 142 odstotkov višjo ceno. Zakaj takšna razlika?

Bobo
Zdravstvo bo poleg vseh aktualnih šokov plačevalo skoraj trikrat dražjo elektriko.

Gre za različna produkta, so nam odgovorili s Petrola in GEN-I, nobeden od njiju sicer ni oddal ponudbe ministrstvu za javno upravo (MJU), sta pa jo oba oddala za ZDRZZ.

»Različen dvig cene pripisujemo dejstvu, da sta se javna razpisa zgodila na različen dan, torej ob različnem času, ko je bila tudi cena električne energije na trgu različna, kar posledično pomeni, da se je cena pri posameznem razpisu različno spremenila,« pravijo na Petrolu. Dodajajo, da razpisa elektriko zakupujeta za različno časovno obdobje. ZDRZZ je zakup razpisal za obdobje 12 mesecev, MJU pa za obdobje 28 mesecev, temu primerno je različna cena.

»Stroški oskrbe z električno energijo za poslovne odjemalce so v celoti odvisni od trenutka zakupa energije na trgu,« pojasnjujejo pri GEN-I. Svojim poslovnim odjemalcem so že v začetku ali vsaj v sredini leta priporočili, naj si zagotovijo elektriko za naslednje obdobje glede na nihanje cen na veleprodajnih trgih: »V času energetske krize, ki smo ji priča, cene električne energije na borzah izjemno nihajo že znotraj dneva, obdobje dveh mesecev (september–november), ki je poteklo med razpisoma, pa je ravno obdobje izjemne rasti cen električne energije.« 

V GEN-I ocenjujejo, da je MJU dobro izpeljalo svoje nakupe in si zato zagotovilo dobre nabavne pogoje za naslednja tri leta. Družbi HEP Energija in E3, ki sta oddali ponudbo MJU, naših vprašanj nista komentirali.

Kdo bo nosil breme podražitve za zdravstvo?

ZDRZZ ob tem poudarja, da je dvig cene elektrike tako visok, da se bo zaradi njega morala zvišati cena zdravstvenih storitev. Ministrstvo za zdravje so na to opozorili, a je odgovorilo, da na cene energentov ne morejo vplivati. Vendar »pacienti nikakor ne bodo občutili povečanega stroška električne energije«.

Ministrstvo za zdravje ta čas sklepa splošni dogovor o financiranju zdravstvenih storitev za leto 2022, ta pa po trditvah ZDRZZ ne vključuje podražitev električne energije. »Povišanje cen bi morali prenesti tudi v cene zdravstvenih storitev, sicer bo to izrazito poslabšalo poslovanje in likvidnost izvajalcev zdravstvenih storitev,« so nam dejali na ZDRZZ.