Kostanj ja, ostalo ne

VIDEO: Odziv Zorana Jankovića: "Kdor razume, pač naj razume, jaz ne razumem"

R.T.
4. 12. 2021, 14.21
Posodobljeno: 4. 12. 2021, 15.22
Deli članek:

Dogajanje je označil za nerazumljivo in izrazil upanje, da se stanje v Sloveniji kmalu izboljša.

Bobo
Ljubljanski župan Zoran Janković

Ponujanje hrane in pijače na stojnicah na božično-novoletnih sejmih po državi je po novem prepovedano. Tak je bil predlog svetovalne skupine za covid-19, ki mu je sledila vlada. Izjema je le pečen kostanj.

O odzivih javnostmi smo že poročali, zdaj pa se je oglasil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

»Na žalost danes ob 17. uri zapiramo te hišice, ki so krasne, ki so nudile razvedrilo in tudi kuhano vino in druge dobrote,« je v nagovoru povedal Janković, nato pa primerjal lokala na svoji levi in desni. Prvi ne sme obratovati, ker nima notranje kuhinje in čeprav so preverjali pogoj PCT; tisti na desni obratuje, ker ima notranjo kuhinjo. »Kdor razume, pač naj razume, jaz ne razumem. Če je tak ukaz, potem ga bomo pač ubogali. Mi bomo hiše zaklenili, zaprli in čakali na spremembo. Stvar, ki se zdaj dogaja, je res nerazumljiva. Srčno upam, da se stanje v tej državi izboljša; srčno upam, da se čim več ljudi cepi in da lahko potem pričaramo tisto decembrsko vzdušje, ki si ga vsi želimo,« je še povedal ljubljanski župan.

V mestih praznične sejme prilagodili novim ukrepom 

V Ljubljani bodo sledili vladnemu odloku in danes zaprli hišice z gostinsko ponudbo, hišice z darilnim programom pa bodo ogradili in uredili vstopno-izstopno točko, so za STA povedali v Turizmu Ljubljana.

Verjamejo sicer, da se je z vidika okužb z novim koronavirusom bolj varno družiti zunaj kot v notranjosti gostinskih lokalov, in jim je žal, da bolj jasnih navodil niso dobili že prej, so dodali v ljubljanskem javnem turističnem zavodu.

V Mariboru zaenkrat ni sprememb. Direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc je danes za STA povedal, da nova pravila še preučujejo, "bomo pa zagotovo naredili tako, da bo vse v skladu z njimi". Na Božični tržnici na Glavnem trgu tako ali tako nudijo le darilni program, za gostinske hišice na Trgu Leona Štuklja pa za zdaj še ni jasno, ali sodijo pod sejemsko dejavnost.

Iz mariborskega zavoda za turizem so sicer že v petek, še pred objavo nove vladne odločitve, sporočili, da prekinjajo priprave na postavitev montažnega drsališča na Trgu Leona Štuklja. "Razlog za odpoved je negotovost glede ukrepov na področju decembrskega dogajanja v mestnih jedrih," so navedli.

V Kranju so glede na vladni odlok na božično-novoletnem sejmu danes odpovedali ponudnike hrane in pijače, ostajajo pa pri ponudbi darilnega programa. Z današnjim dnem tudi ograjujejo prizorišče sejma, uvajajo enosmerni promet in pri vhodu preverjanje PCT-pogoja, so za STA povedali v Zavodu za turizem in kulturo Kranj.

Za Kranj okrnjenost sejma pomeni velik manko v ponudbi Prešernega decembra, odlok pa pomeni težavo tudi za ponudnike, ki so jim morali odpovedati sodelovanje. Za dogodek, kot je celomesečni Prešerni december v Kranju, so namreč potrebne predčasne zaloge sestavin, hrane, pijače ... zato zavod tem ponudnikom vrača kupnino. "A ostajamo optimistični. Kranj je še vedno eno izmed najlepše okrašenih slovenskih mest, skozi katerega se je v decembru prijetno sprehoditi. Imamo tudi vodenja po mestu in mestna doživetja, ki jih je vredno videti in si jih obiskovalci lahko privoščijo z bonom21. Še vseeno upamo tudi, da bomo lahko v drugi polovici decembra izvedli koncerte, ki smo jih skrbno pripravili za obiskovalce našega mesta in za naše domačine," je povedal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje bo spoštoval vladni odlok, so danes sporočili iz zavoda. Na območju božično-novoletne tržnice, ki je po njihovih navedbah z namenom preprečevanja zbiranja in srečevanja množic že od začetka razpršena po več ulicah mestnega središča, so pri hiškah s ponudbo zagotovili stebričke in označili vhod oz. izhod, s čimer so ločili območje tržnične prodaje in ulice.

Ker je z odlokom prepovedano izvajanje gostinske ponudbe na odprtih površinah, so z današnjim dnem gostinci zaprli vrata svojih hišk v sklopu Pravljičnega Celja, so sporočili iz zavoda.

V Novem mestu so zaradi odloka že prilagodili za nedeljo načrtovano odprtje predpraznične tržnice, ki bo predvidoma delovala do vključno silvestrovega. Odprli bodo 20 stojnic z darilnim programom, celotno sejemsko območje pa bodo ogradili, vhod na tržnico in izhod z nje bodo praznično okrasili, na vhodu pa bodo nadzorovali število obiskovalcev in izpolnjevanje PCT-pogojev. Gostinska ponudba pa zaradi odloka ne bo zaživela v šestih načrtovanih hiškah za strežbo hrane in pijače, so za STA povedali v Zavodu Novo mesto.

V Velenju so sejem novim pravilom prilagodili že v petek, je za STA danes povedala direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny. Tako je območje sejma ograjeno, preverjajo pogoj PCT, ponudbo hrane in pijače pa so prilagodili tako, da si lahko gostje hrano in pijačo odnesejo s sabo izven območja sejma.

V Velenju so med 21. in 30. decembrom načrtovali dogodek s koncerti in gostinsko ponudbo Čarobna promenada, ki pa ga bodo zaradi novih pogojev verjetno odpovedali, je še povedala Pokornyjeva.

V Novi Gorici bodo sejem, katerega odprtje je predvideno v drugi polovici decembra, ustrezno prilagodili trenutnim ukrepom, so STA povedali na novogoriški občini.

V Kopru so zaradi epidemiološke situacije že odpovedali Miklavžev sejem, glede izvedbe božičnega, ki so ga načrtovali na božični konec tedna, pa se bodo še odločili glede na takrat veljavne ukrepe, so za STA pojasnili v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper.