Med prijatelji

Ozadje posla na Toninovem ministrstvu, ki kupuje več traktorjev

Primož Cirman, Tomaž Modic/Necenzurirano.si
3. 12. 2021, 20.44
Posodobljeno: 3. 12. 2021, 20.55
Deli članek:

Razkrivamo, kako si strankarski kolega Mateja Tonina obeta velik posel na ministrstvu za obrambo. Spremljajo ga sumi odtekanja zaupnih informacij, prirejanja razpisnih pogojev ter dogovarjanja med ponudniki.

Agroremont
Na ministrstvu za obrambo Mateja Tonina kupujejo traktorje, posel pa se obeta podjetju v lasti dolgoletnega člana stranke.

Na ministrstvu za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin, predsednik NSi, vse ostane med prijatelji. Pred dobrim mesecem dni smo razkrili, da so več kot četrt milijona evrov vredno dobavo traktorjev zaupali podjetju Agroremont v lasti Marjana Klobase, predsednika občinskega odbora NSi iz občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti so morali posel razveljaviti. Toda na ministrstvu spet počnejo vse, da bi jim traktorje vendarle dobavil Toninov strankarski kolega. Tudi na ponovljenem javnem razpisu je namreč najugodnejšo ponudbo oddal Klobasa. Pravzaprav je bil tokrat edini ponudnik, saj se je s prvotnim konkurentom, podjetjem Riko Ribnica (to ni povezano z Rikom Janeza Škrabca), dogovoril o oddaji skupne ponudbe. Klobasa bo dobavil traktorje, Riko Ribnica pa delovne priključke. A to še ni vse. Na ministrstvu so morali spremeniti pogoje razpisa, da bi se lahko nanj prijavil tudi Klobasa. Prenovljena ponudba pa je celo višja od prvotne Agroremontove.

Dokumentacija in informacije, ki smo jih v zadnjih tednih zbrali v uredništvu, tako le še krepijo sume odtekanja zaupnih informacij s Toninovega ministrstva, prirejanja razpisnih pogojev za vnaprej izbranega ponudnika ter dogovarjanja med ponudniki, tudi o cenah.

Kako so članu NSi zmešali štrene pri poslu

Na ministrstvu za obrambo so se v začetku letošnjega leta odločili, da bodo kupili več delovnih strojev, med drugim tri traktorje s snežnim plugom, posipalnikom, rezalnikom vej in drugimi priključki. Konec marca so objavili javno naročilo, na katero sta se odzvala dva ponudnika. Eden je Agroremont v lasti Klobase, dolgoletnega člana NSi. Je tudi oče Davida Klobase, župana občine Sveta Trojica in člana izvršilnega odbora NSi, ki velja za enega najbolj vidnih pripadnikov mlade generacije v stranki. Drugi pa je Riko Ribnica, ki je v lasti Alojza Slanca.

Ugotovili so, da obe ponudbi ustrezata vsem razpisnim pogojem. Agroremont, ki je glavni uvoznik za traktorje znamke John Deere, ga je bil pripravljen ministrstvu dobaviti za ceno 317.798 evrov skupaj z DDV. Ponudba Rika Ribnica pa je bila vredna 317.926 evrov. To pomeni, da je bil Klobasa le za 127,90 evra ali 0,04 odstotka cenejši od Rika Ribnica. Ker je bila edino merilo pri odločanju cena, je posel na koncu dobil Klobasa.

Enaročanje
Čeprav Agroremont po vseh pravilih ne bi smel biti seznanjen s konkurentovo ponudbo, je »naključno« oddal le za 130 evrov cenejšo ponudbo.

Nato se je zapletlo. V Riku Ribnica so vložili zahtevek za revizijo postopka. Ministrstvu so predlagali, naj razveljavi javno naročilo. Toda še preden bi zadeva prišla pred državno revizijsko komisijo, kar bi se zgodilo, če bi zahtevek zavrnili, je ministrstvo posel razveljavilo. Ko so se naknadno lotili preverjanja obeh ponudb, so ugotovili, da so pri njunem pregledu naredili veliko napako. Zmagovalna ponudba Agroremonta je bila »tehnično neustrezna in s tem nedopustna«, zato so jo zavrnili. Toda posla ni samodejno dobil Riko Ribnica. Tudi pri Riku Ribnica so ugotovili, da njegova ponudba ni tehnično ustrezna.

Če ga ne moreš premagati, se mu pridruži

Vse torej kaže na to, da je bil Agroremont od samega začetka favoriziran in izbran za dobavitelja traktorjev. Ne samo, da je komisija, ki jo je vodil Uroš Korošec, visoki uslužbenec na ministrstvu in dolgoletni član NSi, spregledala, da Agroremont ne izpolnjuje enega od razpisnih pogojev. Klobasa je prišel tudi do informacij, ki jih ne bi smel imeti.

Zmagal je namreč s ponudbo, ki je bila le za 130 evrov cenejša od konkurentove. Po podatkih, ki so nam jih posredovali z ministrstva, je Riko Ribnica ponudbo oddal 7. maja, Agroremont pa 10. maja, manj kot pol ure pred iztekom roka. Šele takrat so tudi odprli obe ponudbi in ju razkrili javnosti. To pomeni, da je nekdo z ministrstva pred tem obvestil Klobaso o podrobnostih konkurenčne ponudbe. Na ministrstvu vztrajajo, da nimajo podatkov o tem, da bi bil kdo od njihovih zaposlenih v stiku s ponudnikom. Klobasa medtem vztraja, da gre za čisto naključje in da so ponudbo izoblikovali sami.

Enaročanje
Na prvotnem razpisu sta bila Agroremont in Riko Ribnica konkurenta. Na ponovljenem sta se prijavila skupaj in še nekoliko zvišala ponudbo.

Na ministrstvu za obrambo kljub vsemu niso dolgo čakali. Dober teden po našem razkritju spornega javnega razpisa in prijateljskih poslov NSi so objavili novega. Še prej pa spremenili razpisno dokumentacijo. V njej je prišlo do dveh popravkov. Zmanjšali so zahtevano medosno razdaljo pri traktorjih in povečali njihovo največjo dovoljeno težo s priključki. Kot je razvidno iz dokumentov, so to naredili izključno zato, da je lahko Agroremont oddal ponudbo, s katero pod prejšnjimi razpisnimi pogoji ne bi bil uspešen.

Enaročanje
V prvotnih razpisnih pogojih je bila zahtevana medosna razdalja od 2,5 do 2,8 metra. Pri traktorju John Deere 6110M, ki bi ga dobavil Agroremont, znaša 2,4 metra.

Klobasa se je obenem znebil konkurenta. Agroremont in Riko Ribnica sta se odločila, da bosta združila moči. Tako bi prvi za dobrih 230 tisoč evrov dobavil traktorje, Riko Ribnica pa za slabih 90 tisoč evrov delovne priključke. Njuna skupna ponudba tako znaša 320.995 evrov z DDV in je za dobre tri tisočake višja od tiste, s katero je Agroremont zmagal na prvem razpisu. In za zaključek, ministrstvo jima je svetovalo, kolikšno ponudbo naj oddata. »Na podlagi analize in preverjanja cen na trgu ter na podlagi predhodnega javnega razpisa« je ocenilo, da bodo za traktorje plačali 320.999 evrov z DDV.

Enaročanje
Razpisni pogoji so se nato spremenili ...