Do konca leta, sicer …

V Sloveniji na pozabljenih računih 19 milijonov evrov. Je med njimi tudi vaš?

rs
3. 12. 2021, 12.16
Posodobljeno: 3. 12. 2021, 16.34
Deli članek:

Na namenskem računu za prenos na Kad, kjer so zbrani vrednostni papirji iz lastninjenja v začetku 90. let prejšnjega stoletja, na katere so imetniki pozabili, je za skoraj 19 milijonov evrov premoženja. Kdor se temu premoženju ne želi dokončno odpovedati, ima čas do konca leta, da ga prenese na trgovalni račun.

Profimedia
KDD je morala registrske račune ukiniti januarja 2017.

Število upravičencev do teh vrednostnih papirjev znaša okoli 50.000, ocenjena vrednost pripadajočih vrednostnih papirjev pa nekaj manj kot 15 milijonov evrov. Sredstev, ki so se nabrala z donosi, izplačili in denarnimi nadomestili v zvezi s temi papirji, pa je še za nekaj manj kot štiri milijone evrov, so za STA povedali v Centralni klirinško depotni družbi (KDD).

Za ukrepanje čas do 31. decembra

Gre za premoženje iz t. i. certifikatov, pridobljenih v privatizaciji. Vrednostni papirji so se takrat vpisali na registrske račune, ki pa jih je država z letom 2017 ukinila. Kdor od takrat ni naredil ničesar, ima čas za ukrepanje do 31. decembra. Svoje premoženje, do katerega je lahko upravičen tudi kot dedič, mora prenesti na trgovalni račun pri banki ali borznoposredniški hiši, sicer bo dokončno ostal brez njega.

 Kot so opozorili v Vseslovenskem združenju malih delničarjev, gre za precejšnja sredstva. Delničarji so namreč razpršeni po številnih družbah, tudi takšnih, kot so Krka, Zavarovalnica Triglav in Petrol, ki kotirajo na Ljubljanski borzi. Poleg tega so ti imetniki do konca leta upravičeni še do dividend, ki jim v zadnjih petih letih niso bile izplačane.

 "V začetku oktobra je bilo denimo 4103 takšnih delničarjev v Zavarovalnici Triglav s skupno 42.561 delnicami, kar predstavlja 1,55 milijona evrov. V primeru družbe Krka je takšnih delničarjev 294 s skupno 28.476 delnicami, kar predstavlja približno 3,3 milijone evrov ali povprečno dobrih 11.000 evrov na osebo. V Petrolu je takšnih delničarjev 574 z vrednostjo delnic v višini 1,23 milijona evrov," so opozorili.

Ne čakajte na zadnji dan

Vse upravičence, ki odlašajo z ureditvijo položaja in vložitvijo zahteve, tudi v KDD, kjer se uredi oz. vloži zahtevo za prenos, pozivajo, naj to storijo čimprej in naj ne čakajo na zadnji dan. "Glede na razmeroma gladek dosedanji potek procesa tudi v tej zadnji fazi ne pričakujemo težav," so povedali in dodali, da so pripravljeni na ustrezno obravnavo vseh prehodnih primerov.

 KDD je morala registrske račune ukiniti januarja 2017. Premoženje z njih so nekateri prenesli na trgovani račun pri borznoposredniški družbi ali banki, nekateri so se mu, večinoma v primeru zelo nizke vrednosti, odpovedali. Od začetka procesa razgradnje registrskih računov z letom 2016 pa doslej se je število upravičencev po podatkih KDD zmanjšalo s slabih 275.000 na omenjenih nekaj več kot 50.000.

Ker je precej računov ostalo pozabljenih, saj imenitniki z njimi kljub opozorilom niso naredili ničesar, so premoženje z njih v skladu z novelo zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih prenesli na namenski račun. Premoženje pa se bo z novim letom preneslo na poseben račun Kapitalske družbe (Kad). Ta bo tako z letom 2022 postal njihov dokončni lastnik in bo upravičen tudi do vseh pravic iz njih.