Preozka

Nevarni odsek še vedno čaka na obnovo: otroke s šolskega avtobusa reševali skozi loputo

R.T.
2. 12. 2021, 08.00
Posodobljeno: 2. 12. 2021, 08.15
Deli članek:

Pristojni že dolgo obljubljajo, da bodo uredili ozko cesto. Količili so jo že večkrat, običajno pred volitvami.

Dolenjski list
Avtobus je končal v jarku.

Cesta Krško-Zdole nima najboljšega slovesa. Po poročanju Dolenjskega lista je nesreča šolskega avtobusa na omenjeni relaciji zgolj vrh ledene gore – cesta je preozka in prepotrebna obnove.

Količili naj bi jo že večkrat, običajno pred volitvami, da bi, kot piše Dolenjski list, zavajali občane. Cesta naj bi bila nevarna že za vožnjo z avtomobilom – avtobus je torej povsem druga zgodba. Prostor vozilo še dodatno kratijo opozorilni stebrički, ki opozarjajo na nevarnosti na njej.

Na Policijski uprave Novo mesto sicer pravijo, da odsek statistično ne odstopa, kar se tiče varnosti. Velja pa omeniti, da o vseh nesrečah s premoženjsko škodo niso obveščeni.

Dolenjski list še piše, da je Občina Krško sama pristopila k izdelavi projektne dokumentacije, ki je bila izdelana leta 2014. Parcelacija je bila opravljena tam, kjer je bilo mogoče z lastniki zemljišč to izvesti na terenu. Po predstavitvi krajanom so bile postavljene dodatne zahteve lastnikov, ki bistveno vplivajo na realizacijo projekta, zato je bila naročena novelacija projektne dokumentacije. Bistvene spremembe se nanašajo na dodatno umestitev pločnika skozi naselje Pleterje, ureditev avtobusnih postajališč v tem naselju ter na primernejše rešitve za velike posege v zasebna zemljišča zaradi strmih brežin. Trenutno potekajo odkupi potrebnih zemljišč ter pridobivanje služnosti za nove in spremenjene komunalne vode.

Loputa za prezračevanje

Nesreča se je 24. novembra zgodila avtobusu, ki pelje osnovnošolce iz Kostanjka, Šapol, Raven pri Zdolah, Zdol in Pleterij v Krško, v njem naj bi bilo 17 otrok. Vozišče, kjer se je zgodila nesreča, je široko le 4,54 metra. Avtobus je pri umikanju k robu vozišča zdrsnil v obcestni jarek za odvodnjavanje ter se naslonil na brežino, ki je nad cesto. Otroke so iz avtobusa vlekli skozi loputo za prezračevanje na strehi. Streha je bila vsa zamrznjena, saj je bilo ponoči veliko vlage in zjutraj -3 stopinje Celzija, tako da je bila sreča, da ni prišlo do poškodb, je poročal Dolenjski list. Eden izmed otrok je imel od prej poškodovano nogo in ga je bilo še toliko težje spraviti iz avtobusa na streho in po zamrznjeni strehi na brežino, ker je lahko hodil samo po eni nogi.