Božiček za en dan

Kako ste Slovenci polepšali december več kot 70.000 otrokom in starostnikom

Polona Krušec
1. 12. 2021, 19.20
Deli članek:

Leta 2012 je skupina prijateljev, ki jih je aktivirala Ljubljančanka Savina Goličnik, v garaži začela projekt Božiček za en dan, za katerega si niso predstavljali, da bo skoraj desetletje pozneje prerasel v nekaj tako velikega.

Facebook
Savina Goličnik je pobudnica projekta Božiček za en dan.

Goličnikova, pobudnica vsakoletne akcije, poimenovane Božiček za en dan, ki jo uresničujejo pod okriljem zavoda, ki so ga ustanovili, in sicer Zavoda 364, je idejo zanjo dobila, ko je na humanitarni odpravi v Južnoafriški republiki odkrila projekt Santa’s Shoebox in ga ob vrnitvi v domovino leta 2012 prvič izvedla kar iz dnevne sobe in prtljažnika osebnega avtomobila.
»S pomočjo prijateljev nam je že prvo leto uspelo obdariti 225 otrok. Akcija je potem vsako leto rasla, tako smo v letu 2013 s pomočjo dobrosrčnih Slovencev, mi jim pravimo kar božički, uspeli obdariti že več kot 3700 otrok,« pove sogovornica in pojasni, da so v letu 2016 akcijo razširili na novo populacijo – obdarovanci so postali še socialno šibkejši starostniki.

Žan Rekić
PGD Štepanjsko naselje vsako leto pomaga prevažati darila. Nino, Žan in Milan, njegovi člani, so tako v torek prevzeli kup darov za ranljive Slovence.

Lani v znamenju covida-19

Slovenci so, kot ganjena pove Savina Goličnik, vsako leto tako vneto in skrbno pripravljali darila, da so z njimi leta 2013 obdarovali 3721 otrok iz socialno šibkejših okolij, leto pozneje 7406, leta 2015 8899, 2016 je Božiček za en dan razveselil 10.379 mladih in starejših, leta 2017 11.355, leto za tem 12.059 in leta 2019 13.074.

Lansko koronsko leto je bilo tudi zanje in njihov projekt velik izziv. »Precej je bilo nepredvidljivosti, prilagajanj, a smo s pomočjo naših vrlih božičkov, prostovoljcev in ostalih podpornikov vseeno smo uspeli obdariti 8717 otrok in rekordno število starostnikov. Teh je bilo 2456. V vseh letih skupaj je bilo sicer v projektu Božiček za en dan razdeljenih že več kot 75.000 skrbno pripravljenih daril. Letos bo darila do božiča prejelo 9778 otrok in 3688 starostnikov, skupaj torej kar 13.466.«

Facebook
Božiček za en dan je od leta 2012 do 2020 obdaril že več kot 75.000 otrok in starostnikov

Vseslovenska akcija

V zavodu izpostavijo, da so največja nagrada za nemalo vloženega dela v ta neprofiten projekt, ki ga poganja prostovoljstvo, vsekakor nasmejana lica in razigrana otroška srca. Priznavajo pa, da je včasih vseeno lepo prejeti tudi kakšno dodatno potrditev za trud in delo. Ne morejo pa poudariti dovolj, da je projekt Božiček za en dan pravzaprav projekt vseh, ki v njem sodelujejo, »zato to priznanje pripada vsem, ki ste v vseh teh letih kakorkoli pripomogli k uspešnosti projekta«.

Božiček za en dan je v vseh letih postalo že nekakšno gibanje in tradicija Slovencev, ki dobro vedo, da morajo biti v novembru pozorni, kdaj zavod objavi seznam otrok in starejših, ki iščejo svojega božička. Ko na spletni strani označijo, koga bodo obdarovali, so naslednji koraki preprosti. Najti morajo škatlo čevljev, ki jo okrasijo in nato napolnijo z uporabnimi stvarmi, kot so higienski pripomočki, z nečim za zabavo, sprostitev ali ustvarjanje in seveda s priboljški.

Facebook
Pogled, ki te gane. Vsako darilo bo nekoga zelo razveselilo!

Nino, Žan in Milan

Darila so nato božički dostavili na zbirne točke po državi, tam pa jih je ekipa zavoda s prostovoljci odpeljala v centralno skladišče v BTC v Ljubljani. Na tej lokaciji bodo darila pregledali, jih razporedili in pripravili za naslednji logistični korak, da polne škatle pridejo do svojega prejemnika.

V torek, ko smo se srečali s Sabino Goličnik, je ta pred eno od zbirnih točk v Ljubljani pripeljala kombi. Za darila, seveda. Malo pred njo je eno kombinirano vozilo, polno daril, že odpeljalo. Prišli so trije mladeniči, Nino, Žan in Milan iz PGD Štepanjsko naselje, ki so pazljivo in polni dobre volje naložili lepo okrašene škatle in jih odpeljali v centralno skladišče. »Naše prostovoljno gasilsko društvo vsako leto pomaga pri Božičku za en dan. Jaz sem že več let prostovoljec, Nino in Žan pa sta letos prvič, z veseljem to naredimo,« je povedal Milan.

Golo preživetje

V torek je bil sicer zadnji dan zbiranja daril, za katerega je Savina Goličnik povedala, da bo najbolj napet, kar se prihodov božičkov z darovi tiče. »Je pač tako v človeški naravi, da pogosto nekaj naredimo zadnji trenutek. Ampak na to smo pripravljeni. Mogoče bi si res želeli, da bi darila prihajala bolj enakomerno, ampak zmoremo tudi naval zadnjega dne,« poudari Goličnikova.

Vesela je, ker lahko vsako leto razveselijo toliko ljudi, »vendar to pomeni, da so ti v pomanjkanju, kar je težko dejstvo. Dobro bi bilo, če bi se seznam krajšal, ker bi to pomenilo, da imajo dovolj, ne samo za golo preživetje, ampak malo več,« razmišlja.

Facebook
Letos bo darila do božiča prejelo 9778 otrok in 3688 starostnikov, skupaj torej kar 13.466 ljudi!

Sreča zaradi robčkov

Spominja se prvih let projekta in pomisli na deklico, ki ji je osebno izročila darilo. Danes, ker je obdarovancev toliko, živega stika žal ne more imeti z vsemi. »Punčka je odprla škatlo in se tako zelo razveselila papirnatih robčkov, kar me je ganilo do konca. Nam so robčki nekaj tako samoumevnega, ona pa jih je tako občudovala. To so lepi, a hkrati težki trenutki,« je povedala Savina Goličnik.

Med obdarovanci ji je iz prvih let ostala v spominu tudi izročitev darila sto let stari gospe. »Že srečanje s človekom tako častitljive starosti je bilo nekaj posebnega. Zelo pa se me je dotaknila tudi njena hvaležnost, ki jo je izžarevala skozi oči. To se mi je res vtisnilo v spomin. Take stvari delajo življenja bolj polna,« na koncu zaključi Goličnikova.

***3-stranski s 1/4 oglasom: Citat: »Punčka je odprla škatlo in se tako zelo razveselila papirnatih robčkov, kar me je ganilo do konca.« Savina Goličnik Okvirček: Božček na poti Darila bo zavod s prostovoljci te dni zbral v centralnem skladišču, jih pregledal, sortiral in pripravil, da do božiča pridejo do svojih prejemnikov. Cifra: 100 prostovoljcev vsako leto pomaga, da na tisoče daril prejmejo vsi obdarovanci. Fotopodpis – savina: Pobudnica projekta Božiček za en dan Savina Goličnik Fotopodpis - pgd štepanjsko naselje: PGD Štepanjsko naselje vsako leto pomaga prevažati darila. Nino, Žan in Milan, njegovi člani, so tako v torek prevzeli kup darov za ranljive Slovence. Fotopodpis – darila. Pogled, ki te gane. Vsako darilo bo nekoga zelo razveselilo! Fotopodpis – napis: Božiček za en dan je od leta 2012 do 2020 obdaril že več kot 75.000 otrok in starostnikov. fotopodpis - darila 1: Letos bo darila do božiča prejelo 9778 otrok in 3688 starostnikov, skupaj torej kar 13.466 ljudi!***