"Spotikljivo"

Janša s Kurzem na Triglav, Avdić s Pitschko na sodišče?

S.S.
1. 12. 2021, 15.12
Posodobljeno: 1. 12. 2021, 17.40
Deli članek:

Satira Denisa Avdića tako užalila dr. Elisabeth Pitschko iz Avstrijske gospodarske zbornice, da od Radia1 v tožbi zahteva odškodnino.

Zajem zaslona
Denis Avdić Show

Odstop avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza je v Sloveniji zaradi prijateljskih vezi s premierjem Janezom Janšo naletel na precej publicitete. S precej zanimanja in humorja pa so novico o odhodu kanclerja sprejeli nekateri dežurni spletni rudarji, ki so hitro ugotovili, da avstrijska Koroška med vidnimi predstavniki ljudstva premore tudi dr. Elisabeth Pitschko, kot kaže zaposleno v Avstrijski gospodarski zbornici. 

Predstavljena kot vagina in penis

Slovenski premier se z gospo Pitschko menda še ni srečal, so si pa na Radiu 1 v Denis Avdić Showu zamislili, kako bi bila slišati novica ob njunem morebitnem srečanju nekoč v prihodnosti. Povezavo so objavili tudi na facebooku, "stran na facebooku pa je bilo moč priklicati v Avstriji, konkretno tu v Celovcu.""V tem prispevku je tožeča stranka - ne da bi jo pred tem kontaktirali in brez njenega soglasja - predstavljena kot vagina s polnim imenom in sliko na skrajno seksističen in žaljiv način v povezavi z nekdanjim zveznim kanclerjem Sebastianom Kurzem, ki je predstavljen kot penis ..." poudarja dr. Pitschko v tožbi. In še: "V slovenskem jeziku zveni celotna konverzacija zelo seksistično in diskriminatorno."

Satira ali spotikljiva zloraba?

"Tožena stranka se ne more sklicevati na to, da je zadeva mišljena satirično ali da je razširjala "fake news". S tem namreč, ker je tožeča stranka privatna oseba in se v javnosti ne pojavlja niti poklicno niti politično in tudi z nekdanjim zveznim kanclerjem Sebastianom Kurzem nima nič opraviti, se je ne more enostavno neokusno in seksualno spotikljivo zlorabiti za namen zastamovanja, posmehovanja in zabave - še posebej ne v časih gibanja "Me Too"." Kakor koli. Tožba je bila na podlagi avstrijskega zakona o medijih vložena na Deželnem sodišču v Celovcu, dr. Elisabeth Pitschko pa v njej "zaradi prizadete dobrine časti, gospodarskega ugleda in spolne nedotakljivosti" zahteva plačilo odškodnine (višina ni navedena) in povračilo stroškov postopka.