Za šefa Triglavskega parka naftni trgovec?

Minister Andrej Vizjak si na čelu Triglavskega narodnega parka želi svojega kandidata

Primož Cirman/Tomaž Modic/Vesna Vuković, Necenzurirano.si
1. 12. 2021, 14.54
Posodobljeno: 1. 12. 2021, 15.04
Deli članek:

Na položaj direktorja Triglavskega narodnega parka prihaja trgovec z naftnimi derivati po meri vladajoče stranke.

Bobo
Andrej Vizjak

Manj kot pet mesecev pred parlamentarnimi volitvami se vrstijo zamenjave na vrhu državnih podjetij in javnih ustanov. Zdaj je na vrsti javni zavod Triglavski narodni park (TNP), edini slovenski narodni park, ki zajema skoraj 84 tisoč hektarjev veliko območje v Julijskih Alpah. Na javni razpis za direktorja se je prijavilo šest kandidatov, med njimi tudi dosedanji direktor Janez Rakar. Toda minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je odločil za drugega kandidata – pravnika Tita Potočnika.

Potočnik velja za kader SDS. V kvoti te stranke je letos poleti postal predsednik nadzornega sveta družbe Plinhold, edine lastnice Plinovodov, ki jo obvladuje država in upravlja s slovenskim prenosnim omrežjem. Pri vzponu na ta položaj je Potočniku pomagal Bogomir Vnučec, državni svetnik iz Radovljice, sicer dolgoletni član SDS. O predlogu za Potočnikovo imenovanje bo naslednji teden razpravljal svet javnega zavoda, ki ga vodi Bojan Dejak z ministrstva za okolje, a njegovo mnenje za ministrstvo že nekaj časa ni več obvezujoče. Potrditi ga bo morala le vlada.

Vodenje parka prinaša državne milijone

Dosedanji direktor Rakar vodi TNP od leta 2018. Njegovemu imenovanju so že takrat nasprotovali v SDS, saj je bil Rakar član Desusa. Toda z njim se je končalo pet let trajajoče obdobje, v katerem TNP ni imel direktorja s polnimi pooblastili. Med svojim mandatom naj bi spletel dobre vezi z lokalnim prebivalstvom, saj velja za osebo, ki prisega na dialog. 

Tit Potočnik je bil pred slabim desetletjem nadrejen Zoranu Stevanoviću. 

Zakaj je ministrstvo ocenilo, da je Tit Potočnik boljša rešitev za vodenje Triglavskega narodnega parka, za zdaj ni jasno. Potočnik se je na razpis prijavil s programom, ki je v veliki večini prepis obstoječih dokumentov o upravljanju parka. V njem Potočnik daleč največ prostora namenja okrepitvi sodelovanja z lokalnimi skupnostmi na območju parka. V programu je mogoče prebrati, da je nepotrebne objekte na tem območju treba prodati, preostale objekte pa vzdrževati. 

A pri tem velja poudariti, da je javni zavod sredi izvajanja desetletnega programa, v okviru katerega bo država vanj vložila 89 milijonov evrov. Prav tako bo Potočnik izbira ministra, ki že od začetka mandata ne skriva želje po rahljanju okoljske zakonodaje. Osnovni cilj in namen TNP, ki obsega štiri odstotke slovenskega ozemlja, je sicer ohranitev izjemnih naravnih in kulturnih vrednot, varovanje avtohtonega rastlinskega in živalskega sveta, ekosistemov ter značilnosti neživega sveta. Kadrovska menjava na vrhu javnega zavoda se dogaja prav v času, ko ta praznuje 40. obletnico ustanovitve. 

Pri Hypu delal s Stevanovićem

Tit Potočnik je v svoji karieri zamenjal že vrsto služb in dejavnosti. V zadnjih letih se je ukvarjal s pravnim svetovanjem, gradbeništvom, organiziranjem dela in prodajo naftnih derivatov. Med letoma 2011 in 2013 je pri Hypo Leasingu, ki je bil takrat še v lasti Hypo banke, vodil oddelek izterjave. Tam je bil nadrejen Zoranu Stevanoviću, organizatorju protestov proti pogoju PCT.