Več kot 90-odstotna učinkovitost

Cepljenje otrok v starostni skupini od 5 do 11 let morda že prihodnji teden

J.P.
1. 12. 2021, 10.19
Posodobljeno: 1. 12. 2021, 10.49
Deli članek:

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana priporoča cepljenje otrok.

STA
Pokorn upa, da bodo na pediatrični kliniki s cepljenjem začeli že prihodnji teden.

Kot je danes poudaril strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn, so letošnjo jesen videli, da se covid-19 intenzivno širi med otroško populacijo. Številka je, kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), bistveno višja kot lani - do drug polovice novembra so zabeležili preko 30.000 potrjenih okužb s covidom-19, kar je 10-krat več kot lani.

Stopnja zbolevnosti je torej povečana. Kot je dejal Pokorn, je na pediatrični kliniki hospitaliziranih več kot 80 otrok s covidom-19, hospitalizirani so tudi na infekcijski kliniki. Osem jih potrebuje intenzivno nego, od tega je kar nekaj novorojencev. Starših ob teh otrocih ne morejo biti.

Poleg covida-19 razsajajo tudi drugi virusi, zato beležijo povečan priliv otrok, tudi v intenzivni terapiji.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je prejšnji mesec odobrila cepljenje otrok v starostni skupini od 5 do 11 let s Pfizerjevim cepivom. Kot je dejal Pokorn, je varnosti profil, kot se je izkazalo v raziskavi, dober, in dodal, da je imunost, ki jo vzbudi tretjinski odmerek, zadostna. Učinkovitost naj bi sicer bila več kot 90-odstotna.

Cepljenje otrok v tej starostni skupini zato priporoča, sploh pri tistih otrocih s pridruženimi boleznimi ali stanje tveganja ter z izrazito prekomerno telesno težo. Pokorn upa, da bodo na pediatrični kliniki s cepljenjem začeli že prihodnji teden.

Imunski zapleti

Predstojnik službe za alergologijo in revmatologijo in klinično imunologijo UKC Ljubljana Tadej Avčin je uvodoma pojasnil, da je covid-19 virus, ki povzroča dve veliki skupini bolezenskih stanj, in sicer akutne težave, povezane s svežo okužbo, in avtoimunske zaplete ter zaplete, ki nastanejo zaradi prekomernega vnetja, ko virusa ni več v telesu.

Pri otrocih je prva skupina zaradi burnega imunskega odziva redka; pri približno enemu na tisoč otrok pa se zgodi, da se ta odziv ne zaustavi. Ta se tako nadaljuje, čeprav virusa več ni. Sledijo avtoimunski zapleti.

Trenutno je na pediatrični kliniki dokumentiranih 49 otrok z večorganskim vnetnim sindromom, trenutno zdravijo štiri. Najmlajši otrok z veočorganskim vnetnim sindromom je bil star štiri mesece in pol, najstarejši 18 let. V primerjavi z lanskim valom so bili novembra prizadeti otroci malce starejši, praktično vsak drugi bil zelo aktiven športnik. Če obstaja povezava, Avčin ne ve, je pa poudaril, da gre za zelo zdrave otroke z zelo burnim odzivom na virus, ki pa se ne zna zaustaviti.

Zaenkrat pri otrocih, diagnosticiranih lani, ne opažajo dolgoročnih posledic na njihovih srčnih mišicah, jih pa spremljajo. Pri približno 15 odstotkih pa se pojavljajo določene kognitivne motnje, nevrološke motnje, motnje koncentracije.