Kolumna

Miša Molk in Mia Skrbinac: intervju, ki nas je ogorčil

Polona Krušec
29. 11. 2021, 17.46
Posodobljeno: 30. 11. 2021, 10.28
Deli članek:

Televizija Slovenija
Del pogovora med Mio Skrbinac in Mišo Molk je nekatere šokiral.

Sašo Švigelj
Polona Krušec, avtorica kolumne, je novinarka časopisa Novice Svet24.

Najraje bi se ognila kritiki, ki jo bom izrekla. To pa zato, ker bo letela na nekoga, ki ga na televizijskih ekranih spremljam že od otroštva in v mojih očeh, v očeh večine pravzaprav, uživa ugled, spoštovanje. Je ime, ki bi ga, če me kdo vpraša o legendah slovenske televizije, izstrelila kot iz topa. Zato me še toliko bolj preseneča, kar se je zgodilo, ko je voditeljica Miša Molk v svojo oddajo na nacionalni televiziji povabila mlado igralko Mio Skrbinac. Njun pogovor je postal mučenje, in mučenje je pustilo madež, ki ga težko opereš celo pri 90 stopinjah.

Molkova je sogovornico pričakovano spraševala tudi o spolnem nadlegovanju. Da ga je doživela, je Skrbinčeva javno izrazila pred dobrega pol leta. Pri vprašanjih, ki jih je voditeljica zastavljala igralki, nisem imela občutka, da bi problematiko nasilja in nadlegovanja krmilila občutljivo, kar je, zlasti če o tem govoriš z nekom, ki je žrtev tovrstnih izprijenih dejanj, tako zelo potrebno.

Naslavljanje spolnega nadlegovanja in nasilja mora biti izjemno tenkočutno, sicer ne čakajmo, da se bo popravilo, kar je najnujneje in kar vsi prepoznavamo kot težavo; da žrtev spregovori in prijavi povzročitelja, ta pa se sooči s posledicami svojih dejanj. Ne samo to, celoten pogovor je izpadel precej nerodno in bi bil po mojem mnenju primeren za fakulteto za družbene vede, smer novinarstvo, ko bi bilo treba bodočim generacijam, ki bodo ustvarjale na tem področju, pokazati, kaj kot novinar oziroma avtor vsebin lahko in česa ne.

Voditeljica oddaje je želela profilirati sogovornico pred sabo, jo gledalcem pobliže predstaviti, nekoliko intimneje, a je pri tem prišlo do pretiranega in neokusnega razgaljanja z voditeljičinimi vprašanji, v katera so bile zavite neposrečene predpostavke in sodbe o sogovornici na podlagi vlog, ki jih je odigrala, kar je bilo povrhu vsega postavljeno še v neprimeren kontekst, to pa je pripeljalo do rezultata, ki je pri meni izzval ogorčenje.

Vidim, da pri vas tudi, saj o tem intenzivno pišete na družbenih omrežjih. Pravite celo: »To je bil najbolj grozen intervju sploh. Ko te Miša stiska v kot in prestopi meje in še kaj.« In potem še najhujši udarec z vprašanjem Molkove, kako Mia Skrbinac živi svoj spol. »Tudi vi ste lezbijka, to ni nobena skrivnost. To ste 'outirali' (op. p. razkrili),« ji navrže voditeljica. Intervjuvanki se v trenutku zaklene pogled, ustavi dih in … tišina.

Slino smo težko požirali tudi tisti pred TV-ekrani. Molkova je sogovornico izzvala o njeni spolni usmerjenosti, nakar jo ta seznani, da ne drži, da je kadarkoli javno to (že) obelodanila. Po začetnem šoku ob vprašanju je intervjuvanka sicer prispevala odličen odgovor.

Ko to pišem, so vtisi še sveži in nič še ni slišati, kako sta se na burne očitke javnosti odzvali intervjuvanka in voditeljica, niti nacionalna televizija, ki ste jo po mojih informacijah nekateri, ki ste pričali oddaji, zasuli s pismi, kako je mogoče tak intervju sploh spustiti v eter.

Vodenje Molkove omenjene oddaje mnogi obsojajo, tudi poznavalci komunikacije in medijev. Jaz pa bom rekla tako: pogrešala sem razumevanje, izraženo skozi vprašanja, in usmerjanje pogovora z željo doseči globino, intimo na dostojen, spoštljiv način, z veliko empatije in profesionalnosti. To je učna ura tudi zame kot novinarko. Za vse nas, kajti iz tega, čemur smo bili priča, je moč veliko potegniti ...