Policijska postaja Hrastnik

Komandir med epidemijo v službi praznoval abrahama?!

Robert Marin
29. 11. 2021, 14.37
Posodobljeno: 1. 12. 2021, 13.46
Deli članek:

Med epidemijo je menda komandir »v varnem zavetju policijske postaje« praznoval abrahama. Policisti, namesto da bi lovili kriminalce, so menda obnavljali postajo. Ekstra plačane nadure menda le za izbrance. Pa menda še kaj. »Glede na ugotovitve bomo izvedli ustrezne postopke,« zatrjujejo njegovi nadrejeni.

Vanesa Jaušovec / Vestnik.si
Nekaterim zaposlenim na Policijski postaji Hrastnik je očitno prekipelo.

Nekaterim zaposlenim na Policijski postaji Hrastnik je očitno prekipelo. »Na vas se obračam v upanju, da seznanimo javnost o neodgovornem in nemoralnem početju komandirja Policijske postaje Hrastnik, g. Marjana Turnška pravijo v uvodu anonimke.

Januarja letos, ko sta Slovenija in svet trepetala pred epidemijo novega koronavirusa in je vlada sprejela stroge ukrepe za njeno omejevanje, je menda komandir »v varnem zavetju policijske postaje« oziroma v tamkajšnji garaži praznoval okrogli jubilej, abrahama, »v družbi večjega števila sodelavcev in zunanjih obiskovalcev«. »Najbolj pa boli dejstvo, da je g. Marjan Turnšek ves čas epidemije od podrejenih zahteval represijo v primeru kršenja vladnega odloka,« še pravijo.

Namesto da bi lovili kriminalce, polagali ploščice?

V »anonimki« tudi opisujejo, da je bila peščica policistov nagrajena z rednim delom, ker so opravljali prenovitvena gradbena dela na postaji. Policija v Hrastniku svoje prostore najema od občine, predlani so jih prenavljali. »Material je krila Občina Hrastnik, zunanji izvajalci pa so samo obnovili sanitarije, ostala dela so opravili policisti. To naj bi bilo prostovoljno delo za boljše delovno okolje, vendar se je kasneje izkazalo, da temu ni tako. Policista, ki sta vložila največ truda, sta delo opravljala v službenem času. G. Marjan Turnšek jima je pisal tudi 12-urno delo v nedeljo, ponoči, za polaganje ploščic, beljenje ...« beremo v anonimki.

Nadure le za starešine in peščico izbranih

Pišejo tudi, da je nadurnega dela in dodatnih evrov deležna zgolj peščica zaposlenih in vodstvo: »Policijska postaja Hrastnik ima sistematizirano delovno mesto komandirja in dva pomočnika komandirja. Ta se menjavata pri dežurstvu, in sicer vsak od njiju opravlja to funkcijo en teden. In zdaj je napočil trenutek za nadure. Dežurni starešina pride v nadzor nad delom patrulje med vikendom in si za to piše tudi dvomestno število nadur – za obstoječi vikend, da ne bo pomote. Lep dodatek k plači, ni kaj. Vse to se dogaja ob odobravanju g. Marjana Turnška, saj mora navedene ure potrditi.«

»Navedenih dobrot so deležni še nekateri policisti, ki si v dogovoru s komandirjem razpored spremenijo znotraj 24-urnega časa tako, da jim pripadajo nadure, ostali zaposleni pa so za g. Turnška številke, namenjene prikrivanju njegovih napak pri krpanju razporeda dela, kljub zadostnemu številu policistov.« Do nepravilnosti menda prihaja tudi pri vnosu opravljenih ur zaposlenih v računalniške evidence. »Določena dejstva so dokazljiva ob pregledu listinske dokumentacije, ki je na postaji. To je samo del mozaika, ki se vsakodnevno dogaja v Hrastniku,« zatrjujejo pisci.

Očitke bodo preverili v internem postopku

Z vprašanji, ali vse našteto drži, in v kolikor ne, kaj je v ozadju, smo se obrnili na Policijsko postajo Hrastnik ter njihove nadrejene na Policijski upravi Ljubljana. Iz Hrastnika odgovorov nismo dočakali, tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Aleksandra Golec pa nam je na kratko odgovorila, da z navedbami do zdaj niso bili seznanjeni in jih bodo preverili v notranjevarnostnem postopku. »Glede na ugotovitve bomo izvedli ustrezne postopke,« je še zapisala Golčeva.