Meteorologi, tudi ljubiteljski, so bili ob včerajšnji napovedi nočnega sneženja previdni. Če je v popoldanskih in večernih urah vreme še nekoliko oklevalo, z neba pa je padala zmes dežja in snega, je ponoči v večjem delu države prevladala bela zimska padavina. Prometno-informacijski center je sredi noči sporočil, da so ceste ponekod že zasnežene, pri čemer so voznikom svetovali, naj se zjutraj od doma opravijo bolj zgodaj. 

Vrhnika
ceste.si
Vrhnika

Po zadnjih podatkih, ki so bili na voljo malo pred 6. uro, so razmere po večjem delu Slovenije zimske. Promet zaradi čiščenja in posipanja cest ponekod poteka počasneje., veste pa so mokre in spolzke. Opozorili so še, da je treba razmeram prilagoditi hitrost in varnostno razdaljo ter da je prehitevanje plužnih skupin prepovedano!

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, ob tem pa so verige obvezne čez prelaze Ljubelj, Korensko sedlo in Jezersko. Zaprta je tudi cesta Volče - Solarji, na cesti Tolmin - Kobarid pa je prometoviranzaradi vej in dreves, ki visijo na cesto. Na cestah Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič, Spodnja Idrija - Godovič velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike je na cestah.

Neblo
ceste.si
Naselje Neblo v občini Brda na skrajnem zahodu Slovenije

Kje ga je zapadlo največ?

Kar zadeva višino novozapadlega snega po Sloveniji, ga je v zadnjih 12 urah največ zapadlo na nadmorski višini nad 1000 metrov. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) meritve meteoroloških postaj kažejo, da ga je 44 centimetrov zapadlo na Zelenici, 30 centumetrov na Blegošu, 28 centimetrov na Kumu ter 25 centimetrov na Voglu, Rudnem polju in Krvavcu. Na nadmorskih višini do 1000 metrov so se ga 29 centimetrov razveselili na Jezerskem, 26 centimetrov v Zgornji Radovni, 25 centimetrov na Lisci, 24 centimetrov v Radegundi in 23 centimetrov na območju Zgornje Sorice.

V nočnih urah so imeli kot kaže veliko dela tudi gasilci, ki so odstranjevali podrta drevesa. Ta so se na cesto podrla pod težo snega.

Kako kaže?

Meteorologi Arsa medtem napovedujejo, da bo sneženje danes povsod ponehalo, čez dan pa se bo delno zjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Goriškem in ob morju okoli 10 °C.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Jutro bo mrzlo in po nižinah megleno, popoldne pa bo ponekod že zapihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -10 do -3, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od -1 do 4, na Goriškem in ob morju okoli 8 stopinj Celzija.

V sredo bo na vzhodu še delno jasno, drugod se bo postopno pooblačilo. Pihal bo jugozahodni veter. V četrtek bo oblačno z občasnimi padavinami, po nižinah bo deževalo.

stara fužina
Novice Svet24
V Stari Fužini pozno zvečer.

sneg, ravne na koroškem
Osebni arhiv
Ravne na Koroškem.