Včeraj zmagal okuženi

Prva zmaga Anžeta Laniška

G.G./STA
28. 11. 2021, 18.21
Posodobljeno: 28. 11. 2021, 19.33
Deli članek:

Na drugi tekmi v Finski Ruki je zmagal slovenski as Anže Lanišek. To je njegova prva zmaga na tekmah svetovnega pokala.

Reuters
Uspeh kariere Domžalčana Anžeta Laniška

Laniška v lovu na prvo zmago v karieri ni zmedlo niti dolgo čakanje na drugi skok v zelo hladnih razmerah. Po zeleni luči žirije pa je najboljši slovenski skakalec odlično opravil svojo nalogo in po 135 metrov dolgem skoku ohranil 1,6 točke naskoka pred drugouvrščenim Nemcem Karlom Geigerjem. Tretji je bil njegov rojak Markus Eisenbichler

Cene Prevc (296,8) je po tretjem mestu po prvi seriji v finalu izgubil dve mesti in bil na koncu peti za svojo izenačeno najvišjo posamično uvrstitev kariere. Peter Prevc (288,2) je tudi v drugo skočil dobro in ubranil šesto mesto po prvi seriji. Svojo uvrstitev je v drugi seriji pokvaril Timi Zajc (265,0), ki je ujel najslabše razmere v finalu. Z osmega mesta je padel na 20.

Za nastop v finalu sta bila prekratka Lovro Kos in Tilen Bartol. Kos je po desetem mestu v kvalifikacijah na tekmi skočil slabše in bil 39., Bartol pa 46.

"Prvi skok je bil res super, fantastičen, užival sem maksimalno, kar se je dalo. V finalu pa smo videli - na vrhu smo čakali, malo me je zeblo v roke, vprašali so me, če potrebujem oddejo, in sem rekel, da ne. Skušal sem ostati le čim bolj miren in skočiti tako, kot znam. Zmaga mi vliva samozavest, a že prej sem vedel, da sem v dobri formi, da znam skočiti. Zame večje spremembe ni, grem še vedno lepo mirno iz skoka v skok," je po finalni seriji povedal Lanišek.

"Bilo je zelo težko, posebno v finalni seriji. Dolgo časa sem čakal, roke sem imel že malce mrzle, a ostal sem miren in skoncentriran na to, kar želim narediti. Boril sem se do konca, čeprav je bila moja višina v zraku zelo nizka. Boril sem se, da pridem do zelene črte in zmage. Odličen dan zame," je še dodal od danes dalje zmagovalec tekme za svetovni pokal.

Danes je moral tekmo izpustiti včerajšnji zmagovalec Rjoju Kobajaši. Dopoldne je bil pozitiven na koronavirus, zato so ga poslali v izolacijo. Japonec se sicer počuti povsem dobro, nima nobenih simptomov in brez testiranja nikakor ne bi vedel, da je "okužen" s koronavirusom.

Skakalce naslednji konec tedna čakajo tekme v poljski Wisli. Tam bosta na sporedu ekipna in posamična tekma.