Pritiski kmetijskih podjetij?

Razrešili direktorico sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. In to novembra!

R.T./STA
25. 11. 2021, 21.42
Posodobljeno: 25. 11. 2021, 22.00
Deli članek:

Vlada je na današnji seji izdala odločbo o razrešitvi Irene Majcen s položaja direktorice Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. S petkom jo bo na tem položaju začasno za leto dni kot vršilec dolžnosti direktorja zamenjal Aleš Tolar.

STA
Irena Majcen
Irena Majcen je bila kot članica Desusa v času vlade Mire Cerarja (2014-2018) ministrica za okolje. V popkulturni imaginarij se je zapisala z insertom iz novembra 2015, ki se še danes valja po YouTubu: "November je...ne da se delat".

Vlada Majcnovi, ki bi se ji štiriletni mandat iztekel novembra 2022, očita nezakonita ravnanja, postopanja, kršitve obveznosti dobrega poslovanja in v nekaterih primerih premalo aktivno vlogo direktorice sklada.

Prejšnji teden ji je generalni sekretariat vlade poslal obvestilo o razlogih za razrešitev ter s pozivom, naj se o teh razlogih pisno izjasni. To je storila v petek, vlada pa je danes njeno obrazložitev in pojasnila proučila in ugotovila, da ni uspela dokazati, da so očitki neutemeljeni, so po seji vlade sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot so dodali, je pristojni organ na podlagi določb zakona o zavodih dolžan razrešiti direktorja, če pri svojem delu ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda ali neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov zavoda ali ravna v nasprotju z njimi oz. če povzroči zavodu večjo škodo ali hujše motnje pri opravljanju dejavnosti.

Majcnova sicer poudarja, da so v ozadju pritiski kmetijskih podjetij, s katerimi je sklad pod njenim vodstvom prekinil zakupne pogodbe za državna kmetijska zemljišča in ni privolil v zunajsodno poravnavo, je danes poročal Radio Slovenija. Za časnik Dnevnik je v minulih dneh ocenila, da sklepa o njeni razrešitvi ne bi bilo, če ne bi kmetijskega ministra Jožeta Podgorška 6. oktobra letos zavrnila, ko naj bi od nje zahteval, da se v zadevah KŽK in KG Lendava, s katerima je sklad prekinil zakupni pogodbi, poravna v njun prid. Kmetijski minister je to za Dnevnik zanikal.

Tolar, ki bo v petek prevzel položaj vršilca dolžnosti direktorja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, je magister mednarodne ekonomije ter diplomirani organizator dela - informatik in je trenutno zaposlen na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Ima bogate vodstvene izkušnje in dolgoletne izkušnje pri vodenju različnih projektov na področju kmetijstva, so pojasnili na ministrstvu.