Evropsko javno tožilstvo

Frank Elerjeva in Oštir imenovana za delegirana tožilca za petletni mandat

J.P./STA
24. 11. 2021, 11.54
Posodobljeno: 24. 11. 2021, 12.04
Deli članek:

Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada minuli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja.

Profimedia
Evropsko javno tožilstvo

Kolegij evropskega javnega tožilstva (EPPO) je danes imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca.

Oba sta bila kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot eno leto. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

sta
Tanja Frank Eler

Evropsko javno tožilstvo je kljub temu oba slovenska kandidata imenovalo za poln petletni mandat, kot vse preostale evropske delegirane tožilce.

EU je evropsko javno tožilstvo, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija, ki do četrtkove odločitve vlade edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev.

Evropska glavna tožilka Laura Kövesi je v minulih mesecih večkrat opozorila, da zamude v Sloveniji ovirajo delovanje tožilstva, spodkopavajo njegovo učinkovitost pri zaščiti finančnih interesov EU in terjajo ukrepanje z vsemi razpoložljivimi sredstvi.