Zastoj dela na v bolnišnicah

Blizu temu, da "ne bomo imeli niti anesteziologa, ki bi lahko uspaval pacienta za operacijo"

G.G.
24. 11. 2021, 11.48
Posodobljeno: 24. 11. 2021, 13.04
Deli članek:

O neugodnem stanju v bolnišnicah je danes govoril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Bobo
Fotografija je simbolična.
"Pri vsakem novem hospitaliziranem mi je težko, še posebej ko pacient zamenja oddelek in ga prestavimo v intenzivno enoto. To so moji sodržavljani, naši znanci, naši sosedje. Še težje mi je, ko spremljam dnevno število umrlih," pravi Franc Vindišar.

STA
Franc Vindišar

»Bojim se, da smo zelo blizu temu, da ne bomo imeli niti anesteziologa, ki bi lahko uspaval pacienta za operacijo. V tem trenutku niti ne moremo več ustrezno poskrbeti za večjo naravno ali prometno nesrečo, kjer bi imeli večje število ponesrečencev,« so dramatične besede državnega sekretarja Franca Vindišarja, ki je zato državljanke in državljane pozval, naj se, kolikor je mogoče, vzdržijo tveganih aktivnosti. Zaradi velikega številka covidnih bolnikov so kapacitete bolnišnic skoraj povsem zasedene. Na navadnih oddelkih je na razpolago 1200 postelj, zasedenost je 87-odstotna. Na intenzivnih oddelkih je 283 bolnikov, trenutno sta na voljo 302 postelji, v naslednjih dneh pa jih bo nekaj več. Pred epidemijo je bilo v Slovenijo na voljo 233 postelj intenzivne terapije. Ob tem Vindišar ponazori, da intenzivna postelja ni samo ležišče. »To je postelja ob kateri je ventilator, kup druge medicinske opreme, en zdravnik in 4 intenzivne medicinske sestre,« pravi Vindišar, a tako je le v normalnem obdobju, danes, v izrednih razmerah, pa so se kapacitete skoraj podvojile na istih površinah, standard oskrbe zato ne more biti povsem enak.

Vindišar je izpostavil še drugo veliko težavo. Ko se prerazporedi zdravnika in medicinsko sestro na covidni oddelek, se ju odvzame iz »matičnega« oddelka, kjer zaradi tega zastane delo na tem oddelku. Zato razen nujnih primerov, onkoloških bolnikov, ddelka,ter nosečnic in porodnic, skoraj vse stoji. Državni sekretar se sicer zaveda, da bo potrebno vse zamude nadoknaditi, ko se epidemija poleže. Do takrat pa vse poziva in prosi, da se odločijo za cepljenje in s tem zaščitijo sebe, svojo družino in družbo kot celoto.