Pokanje po šivih

Poklukar: »Hrbtenica slovenskega zdravstva je napeta do skrajnih meja«

Luka Tetičkovič
23. 11. 2021, 20.01
Posodobljeno: 23. 11. 2021, 20.08
Deli članek:

Ob polnem razmahu epidemije novega koronavirusa, ko na ministrstvu za zdravje iščejo še zadnje zmogljivosti za sprejem bolnikov v enote intenzivne terapije, je nenavadno, da mnogi še vedno mislijo, da so bolnišnice prazne.

Bobo
Poklukar je med obiskom v murskosoboški bolnišnici opozoril, da enote intenzivne terapije pokajo po šivih.

Minister za zdravje Janez Poklukar je že prejšnji teden pojasnil, da poteka splošna mobilizacija zdravstva in da so ustavljene vse nenujne storitve.

»Hrbtenica slovenskega zdravstva ni le upognjena, ampak je napeta do skrajnih meja,« je Poklukar komentiral med včerajšnjim obiskom v Splošni bolnišnici Murska Sobota, »bila sva v prostorih, kjer je osebje maksimalno angažirano, ampak vidno izčrpano«.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani so zaradi močno povečanega obsega pacientov na covidne oddelke preselili 75 zdravnikov in 48 specializantov – z vseh oddelkov in klinik. Pri tem poudarjajo, da morajo še vedno zagotavljati kader za urgence, zdravljenje raka, porodnic, otrok, novorojenčkov in za transplantacije.

Na covidne oddelke najpogosteje premeščajo infektologe, interniste, anesteziologe, specialiste interne intenzivne terapije, fizioterapevte in perfuzioniste. Ob njih pa še prav vse profile zdravstvene nege, pri čemer je največje pomanjkanje medicinskih sester, usposobljenih za delo na intenzivnih oddelkih.

Bobo
Včeraj je v enotah intenzivne terapije ležalo 283 bolnikov s covidom. Slovenski zdravstveni sistem ima zmogljivosti za 300 intenzivnih postelj.

Zdravstvo se ukvarja s pacienti, ne s komentatorji

Delavci v zdravstvu po pravici povedano nimajo časa in volje, da že drugo leto naslavljajo spletne komentarje, da so bolnišnice prazne in da je virus prevara, nam je vidno nejevoljna dejala predstavnica Zdravniške zbornice Slovenije, ko smo jo prosili, naj nam pomaga razbliniti te dvome.

Tako smo že lani lahko brali, da so »intenzivistične sestre v covidnih EIT obremenjene do točke preloma,« je v dnevniku za Večer pisala Alenka Strdin Košir, vodja intenzivne terapije za covid v UKC Maribor. Opisovala je dogodek, ko se je zaradi preobremenitve v joku zlomila ena od sester na enoti intenzivne terapije. »To ni bil psihični zlom. To niso ljudje, ki svojega dela ne zmorejo. To je visoko kompetentna, visoko sposobna sestra, ki je bila zgarana do solz. In jutri pride v službo in delo nadaljuje. Ker brez nje ne moremo.«

Bobo
Najbolj manjka sester za delo v EIT, na posteljo lahko zagotavljajo le še dve namesto standardne štiri.

Lani smo imeli na vrhuncu jesenskega vala v bolnišnicah zasedenih okoli 220 postelj, včeraj smo jih imeli 283, število postelj pa se lahko vzpne samo do 300. Pri tem gre le za število postelj. Njihovo večje število namreč pomeni, da imajo v bolnišnicah za nego bolnikov na voljo manj kadra. Če je evropski standard za nego bolnika na intenzivni terapiji štiri medicinske sestre na posteljo, se je ta v Sloveniji zdaj znižal na dve sestri in manj.

Prostovoljci so dobrodošli

V UKC Ljubljana z veseljem sprejmejo vsakega prostovoljca, ne glede na njegovo znanje in izkušnje, saj jih razporedijo temu primerno. Več informacij lahko poiščete na njihovi spletni strani.