predlog zakona

Poslanci poklicnim gasilcem v PGD niso namenili dodatka za rizične razmere

B.K./STA
23. 11. 2021, 19.31
Posodobljeno: 23. 11. 2021, 19.33
Deli članek:

DZ se je danes seznanil, da je predloga zakona o izplačilu dodatka za delo v rizičnih razmerah poklicnim gasilcem, zaposlenim v prostovoljnih gasilskih enotah, končal zakonodajno pot. V LMŠ, ki so bili poleg Levice in nepovezanih poslancev predlagatelji zakona, so napovedali, da bodo predlog zakona ponovno vložili.

Bobo
Fotografija je simbolična.

S predlogom so želeli popraviti položaj poklicnih gasilcev, ki so med epidemijo covida-19 opravljali javno službo v prostovoljnih gasilskih društvih. Za njih namreč ne velja kolektivna pogodba za javni sektor, po kateri so sicer poklicni gasilci med epidemijo prejeli dodatek za delo v rizičnih razmerah. Po navedbah predlagateljev je takih društev v Sloveniji šest, finančne posledice uveljavitev zakona pa so ocenili na okoli pol milijona evrov.

V predstavitvah stališč poslanskih skupin na današnji seji DZ je bilo med drugim slišati strinjanje, da je treba ustrezno urediti položaj poklicnih gasilcev. Ob tem pa so v SDS izpostavili, da problematiko trenutno že rešuje vlada.

"Za profesionalne gasilce v prostovoljnih gasilskih društvih kolektivna pogodba za javni sektor ne velja, torej se tudi ne morete pogajati z njimi," pa se je na to odzval poslanec LMŠ Robert Pavšič.