zaščita po cepljenju upada

Slovenija bo verjetno med prvimi s cepilno shemo proti covidu-19

G.G.
23. 11. 2021, 14.55
Posodobljeno: 23. 11. 2021, 15.46
Deli članek:

Ko nastopi vodja posvetovalne skupine vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović javnost zastriže z ušesi.

STA
Bojana Beović

Večjih sprememb ne bo, je po današnjem sestanku posvetovalne skupine za cepljenje povedala Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović. Sicer pa se je izkazalo, da učinkovitost bazičnega cepljenja traja le določen čas in da so potrebni poživitveni odmerki. Zato gre pričakovati, da se bo uveljavila cepilna shema proti covidu-19, ki jih bo vključevala. Še več: precej verjetno je, da bo Slovenija, glede na epidemiološko situacijo, med tistimi državami, ki se bodo za kaj takega odločile prej kot slej.

Beovićeva je ponovila, da je učinkovitost cepljenja od poletja do zdaj upadla, najbolj za preprečevanje okužbe, najmanj za sprejem na intenzivno terapijo. Podatkov o tem, kako dolgo bo trajala zaščita s poživitvenim odmerkom, sicer še ni. Potrdila je tudi, da so polno cepljeni prebolevniki v bistvu že zaščiteni s tremi odmerki. Dodala je še, da je pametno, da se za tretji odmerek odločijo vsi, ne glede na starost.

Tudi zaščita po prebolelosti upada

"Vprašanje je, če bomo s cepljenjem popolnoma ustavili epidemijo. Za to bi morali imeti zelo učinkovito cepivo, kot na začetku pri prvotni različici koronavirusa. Kljub temu pa lahko z visoko precepljenostjo bistveno normaliziramo življenje v državi," meni Bojana Beovič.

Raziskav o učinkovitosti in trajanju poživitvenega odmerka še ni, saj jih ne more biti, ker je minilo premalo časa. Eni napovedujejo, da bodo protitelesa trajala eno leto, drugi, da bodo držala več let, je ugibanja povzela Beovićeva.

Iz ene od izraelskih raziskav pa je moč razbrati, da tudi prebolelost s časom upade. Tisti, ki so preboleli koronavirus pred več kot enim letom, so pogosteje ponovno zbolevali kot tisti, ki so zboleli letos.

Beovićeva je dopoldne po poročanju Radia Slovenije povedala, da bo zaradi ugotovitev raziskav treba spremeniti shemo cepljenja proti covidu-19. Za veljavnost covidnih potrdil bi lahko bilo obvezno cepljenje s poživitvenim odmerkom. Beovićeva je pojasnila, da gre za zdaj le za razmišljanje.